TEJO Leuven bestaat één jaar: 218 jongeren kregen 1.089 therapeutische gesprekken

De afdeling van TEJO in Leuven bestaat maandag één jaar en bereikte ondertussen al 218 jongeren. Zij kregen in totaal 1.089 therapeutische gesprekken. TEJO biedt laagdrempelige, anonieme en gratis therapeutische hulpverlening aan jongeren van tien tot twintig jaar. "De balans is zeker positief, maar de uitdagingen blijven groot", klinkt het bij Luc Witters en Luc Deneffe, initiatiefnemers van de organisatie. Het Leuvense TEJO-huis is het veertiende huis in Vlaanderen.

Al 218 jongeren hebben de weg gevonden naar de therapiesessies van TEJO Leuven. "We hebben een vliegende start genomen", zegt Filip Mels, één van de vrijwilligers. De organisatie begon met een twintigtal professionele vrijwilligers, vandaag zijn er al zestig werkzaam. "W e voelen dat mensen hun weg vrij snel gevonden hebben. Toch blijven de uitdagingen groot." De problemen waar veel jongeren mee kampen, en waarvoor ze naar TEJO komen, zijn veelal stressgerelateerd. "Jongeren die relationele problemen hebben, of worstelen met hun thuissituatie of identiteit, krijgen vaak te maken met stress en onzekerheid. Die jongeren vinden de weg naar TEJO. Jongeren met normoverschrijdend gedrag zijn bijvoorbeeld moeilijker te bereiken."

Tijdens de lockdown in het voorjaar bleef TEJO Leuven actief: de therapeutische sessies werden vanaf toen online gehouden. "En we merken dat dat voor sommige jongeren echt een voordeel was. We willen die online sessies dus zeker behouden", aldus Witters.

In de toekomst wil TEJO Leuven ook inzetten op groepstherapieën, relaxatiesessies en het betrekken van de context van de jongeren. "Want, zoals iedereen weet, 'it takes a village to raise a child'. En dus willen we ook graag meer de ouders in het hele proces meenemen", besluiten Witters en Deneffe.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.