Taskforce plant voorlopig tot eind maart 70.000 eerste dosissen Pfizer/week toe te dienen

De taskforce vaccinatie plant om tot eind maart elke week 70.000 eerste dosissen van het vaccin van Pfizer en BioNTech toe te dienen. Dat blijkt uit het recentste dashboard van de taskforce, op basis van de situatie van vorige vrijdag. Maar als de ministers van Volksgezondheid eerstdaags beslissen om de tweede dosis uit te stellen, zal dat cijfer natuurlijk aangepast worden. 

Op dit moment liggen nog zowat 95.000 dosissen in de vriezer, maar in de huidige planning is het de bedoeling dat aantal tegen eind maart te herleiden naar ruim 4.000.

De leveringen van het Pfizer-vaccin zijn intussen gestabiliseerd, bevestigt ook woordvoerster Gudrun Briat. De voorbije twee weken kwamen er zowat 120.000 dosissen aan in ons land, voor deze week zijn er 114.660 bevestigd. 

Tot eind maart staan er elke week 117.000 dosissen bevestigd. Die stabiele levering laat toe om de overblijvende dosissen in de vriezer af te bouwen. Intussen is er ook een buffer opgebouwd van zowat 17.550 dosissen. Het zijn de deelstaten die die buffer beheren en kunnen beslissen om die meteen in te zetten of nog even op te sparen. Tegen eind maart moet die buffer zowat 50.000 bevatten.

Bij Moderna is het beeld onduidelijker: daar gebeuren de leveringen nog veel onregelmatiger. Voor deze week komen er geen leveringen van het Moderna-vaccin. Om de toediening van de tweede dosis niet in gevaar te brengen blijft het aantal eerste dosissen van het Moderna-vaccin die de komende weken toegediend zullen worden, beperkt tot 15.750. Vanwege die onzekere levering van dit vaccin wordt de komende weken een stock opgebouwd. 

Als de huidige planning gehandhaafd blijft, zullen er eind maart bijna 100.000 dosissen in de vriezer liggen. Pas begin mei zal dat aantal herleid zijn naar iets minder dan 2.000. De taskforce voorziet voor het Moderna-vaccin voorlopig geen buffer.

Voor AstraZeneca is een soortgelijke simulatie nog niet klaar. Zoals bekend wordt ook de planning voor dat vaccin mogelijk bijgesteld, als de ministers van Volksgezondheid zouden beslissen om AstraZeneca ook toe te dienen aan 55-plussers.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.