Snelle opsporing hoofd- halstumoren: een halszaak!

Het A.S.Z. wil zijn patiënten informeren over signalen en symptomen van hoofdhalskanker en het stimuleren van een vroegtijdige consultatie bij het herkennen van die symptomen. Een kwaadaardige tumor in het hoofd-halsgebied is minder frequent dan bijvoorbeeld borst- of darmkanker. Toch krijgen jaarlijks 2.500 tot 3.000 Belgen deze diagnose.

“Jammer genoeg gebeurt de diagnose vaak pas in een laat stadium. Opmerkzaamheid voor de eerste signalen is essentieel. Hoe vroeger een tumor ontdekt wordt, hoe groter de genezingskansen over het algemeen zijn”, zegt dr. Laurence Tack, gespecialiseerd in mond-, kaak- en aangezichtsheelkunde. “Om mensen hiervan bewust te maken en vooral te informeren over de alarmsignalen, neemt het A.S.Z. deel aan de Europese ‘Make Sense Campagne’ voor hoofd-halskanker.”

De Make Sense Campagne is een initiatief van de Europese hoofdhalsvereniging (European Head and Neck Society). Deze campagne wil mensen meer bewust maken van de symptomen van hoofdhalskanker. Wanneer de patiënt op tijd naar een gespecialiseerde arts gaat, is de kans op overleving veel groter: 80 tot 90 procent.

Het aantal hoofd-halskankerpatiënten stijgt. De ziekte is momenteel het zesde meest voorkomende type kanker in Europa. Ondanks het toenemend aantal patiënten is de ziekte nog vrij onbekend. Dat zorgt ervoor dat de diagnose vaak laat gesteld wordt: 60% van de patiënten heeft bij diagnose een vergevorderd stadium van de ziekte en 60% overlijdt binnen vijf jaar. Als de ziekte in een vroeg stadium ontdekt wordt, is de kans op overleving 80 tot 90%.

Het gaat om tumoren in het hoofd-halsgebied zoals lipkanker, kanker van de tong of mondbodem, kanker van de boven- of onderkaak, keelholtekanker en kanker in de halslymfeklieren. De kans op hoofdhalskanker is groter bij mannen dan bij vrouwen en wordt vergroot door roken en overmatig alcoholgebruik (voor mannen meer dan drie glazen en vrouwen meer dan twee glazen per dag).

De behandeling van kanker in het hoofd-halsgebied kan behoorlijk ingrijpend zijn want ze kan ademhalen, eten, drinken en spreken beïnvloeden. Mogelijk zijn er ook zichtbare gevolgen zoals littekens in de hals of het gezicht. Ook de psychosociale impact is hierdoor groot. De behandeling van hoofdhalstumoren is daarom erg complex en vraagt een gespecialiseerde aanpak van een multidisciplinair team.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.