Sint-Pietersziekenhuis in Leuven klaar voor sloop

Het Sint-Pietersziekenhuis in Leuven is klaar voor de sloop. Alle personeelsleden hebben het gebouw verlaten. Op de terreinen verrijst vanaf 2021 een podiumkunstenzaal.

Het Sint-Pietersziekenhuis langs de Brusselsestraat staat al jaren zo goed als leeg. De weinige personeelsleden die achterbleven, zijn inmiddels allemaal verhuisd naar twee andere Leuvense ziekenhuizen: het UZ en Sint-Rafaël. Het resterende medische materiaal werd uit het gebouw gehaald.

Projectontwikkelaar Resiterra kan zich nu voorbereiden op de afbraakwerken. De vergunning voor de sloop kreeg het bedrijf in november 2018. Dit najaar start de asbestverwijdering. Dat zal ruim zes maanden duren. "De werken worden minutieus voorbereid door een gespecialiseerde firma. De omwonenden hoeven niet ongerust te zijn: voor asbestverwijdering gelden strenge normen en we nemen bijkomende veiligheidsmaatregelen", zegt Erik Van Hoof, directeur van Resiterra.

De echte sloopwerken zullen nog eens een half jaar in beslag nemen. Het hele proces zou twaalf tot vijftien maanden duren. De laatste steen van het ziekenhuis wordt tegen eind 2020 afgebroken. Dezelfde ontwikkelaar bouwt op de site een blok met winkels en appartementen. Nadien start de ontwikkeling van een nieuwe podiumkunstenzaal. De stad Leuven gaat daarvoor in zee met het Londense architectenbureau Sergison Bates.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.