Sinds 19 april 576 reizigers met valse covid-test betrapt op Brussels Airport

Sinds 19 april zijn op de luchthaven Brussels Airport 576 mensen betrapt die met een vals attest van een negatieve covid-test naar het buitenland wilden reizen. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde. Al die reizigers kregen een minnelijke schikking van 750 euro voorgeschoteld. Al minstens twee van hen hebben die niet betaald, en werden gedagvaard voor de correctionele rechtbank.

Reizen naar het buitenland is sinds 19 april weer mogelijk, maar bij terugkeer moet de reiziger een Passagier Lokalisatie Formulier invullen. Om misbruiken tegen te gaan heeft het College van procureurs-generaal richtlijnen uitgevaardigd over de vervolging van personen die dergelijke PLF's of attesten over covid-tests vervalsen. Concreet voorzien die dat personen die dergelijke valse documenten aanmaken of gebruik en, onmiddellijk gedagvaard worden voor de correctionele rechtbank. Parketten kunnen er wel voor kiezen eerst nog een minnelijke schikking van 750 euro voor te stellen. Dat laatste is wat het parket Halle-Vilvoorde besloten heeft te doen voor de mensen die via Brussels Airport reizen, zo meldde procureur Ine Van Wymersch al op 27 april.

"Als de luchthavenmedewerkers vermoeden dat iemand met een vals attest van een negatieve covid-test naar het buitenland wenst te reizen, zullen zij de luchthavenpolitie erbij roepen", klonk het toen. "Die kan snel controleren of het voorgelegde attest al dan niet vervalst is. Is dat het geval, worden de documenten in beslag genomen, wordt er proces-verbaal opgesteld en kan de betrokkene niet reizen. Hij of zij krijgt dan de mogelijkheid om een minnelijke schikking van 750 euro te betalen. Wie niet betaalt, zal gedagvaard worden voor de correctionele rechtbank." 

 In een eerste fase, tussen 19 en 25 april, waren op de luchthaven 58 mensen betrapt met een dergelijk vals attest. Tussen 25 april en 21 mei kwamen daar 249 mensen bij. Op 11 juni stond de teller al op een totaal van 576.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.