Rode Kruis vreest corona-opstoot in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne kan leiden tot een sterke stijging van het aantal coronabesmettingen in het land en in de buurlanden, zo zeggen deskundigen van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) in Genève. "De normale voorzorgsmaatregelen zijn nu niet meer van kracht".

Oekraïne bevond zich nog voor het begin van de oorlog, met 900.000 gevallen in februari, middenin de omikrongolf. Het positieve testpercentage bedroeg 60 procent.

"Er zijn overvolle schuilkelders, bussen, treinen, hotels," aldus IFRC-gezondheidsdeskundige Petra Khoury. "Aangezien het aantal tests zal afnemen als gevolg van de oorlog, zal ook het overzicht van de epidemiologische situatie in het land eronder lijden", voegde ze eraan toe.

Buurlanden zoals Moldavië en Roemenië, waar Oekraïense vluchtelingen terechtkomen, hebben een lage corona-vaccinatiegraad, aldus het verslag.

> Rode Kruis Vlaanderen schenkt 1 miljoen humanitaire hulp

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.