Riziv-nummers: "Vandenbroucke zet zijn bocht in"

Frank Vandenbroucke wil dat iedere geneeskundestudent de zekerheid krijgt dat hij een Riziv-nummer zal hebben na zijn studies, deelde hij zaterdag mee in Le Soir. De minister wil dat bereiken met een 'interfederaal planningsorgaan'. De verklaring verontrust menig waarnemer langs Nederlandstalige kant want het lijkt er sterk op dat eens te meer de spons geveegd wordt de voortdurende schendingen van afspraken langs Franstalige kant.

"Ik maak me grote zorgen over de evolutie die zich aan het inzetten is richting deal met de Franstalige Gemeenschap", reageert Jonas Brouwers (Vaso). "De signalen die me hierover bereiken de laatste dagen zijn niet bepaald gunstig voor de Vlaamse Gemeenschap. Iedereen wist dat het interfederaal planningsorgaan er zou komen, dat staat ook in het regeerakkoord. Ik heb altijd gezegd dat ik er geen snars van geloof dat dit op lange termijn iets zal uithalen. Maar goed, dat gaat om structuren. Ik maak me meer zorgen omdat dit wijst op een deel van een deal die Vandenbroucke en De Croo bedisselen met de Franstalige Gemeenschap. Wellicht komt er eerstdaags een communicatie van de regering waarbij men zal afstappen van de overtallen uit het verleden langs Franstalige kant en de verdeelsleutel van het Rekenhof, de quota. Men zal dan aan de Franstalige regering eisen dat ze een numerus fixus installeert, maar dat in ruil voor een zeer hoge prijs voor de Vlamingen die zich 25 jaar lang nu al hielden aan het systeem. Dit kan eigenlijk echt niet."

Eens te meer dus dreigt men de spons te vegen over de jarenlange schendingen van de afspraken hierover en wordt de beste leerling van de klas gestraft. "Ik zie langs Nederlandstalige kant geen enkele regeringspartij die hiervoor zijn voet tussen de deur zal steken. "Het afgesproken responsabiliseringsmechanisme willen de Franstalige partijen absoluut niet. Je kunt je afvragen waarom je dat mechanisme niet zou willen als je van goede wil bent. Men dreigt weer een tabula rasa te maken voor het verleden."

Komt nog bij dat vorige week nog bekend werd dat er zich een enorme toevloed van kandidaat-studenten geneeskunde voordoet uit Frankrijk. België financiert dus eigenlijk hun opleiding, Frankrijk exporteert die kosten. "Nochtans hebben ze bij de Franstalige Gemeenschap in hun decreet van toelating de kans om dat aantal buitenlandse studenten te beperken, maar zolang de middelen federaal blijven zitten richting gezondheidszorg, weet ik niet of daar veel incentives  voor voorhanden zijn. De Franstalige universiteiten zul je alvast niet horen klagen."

Vaso probeert langs Nederlandstalige kant opnieuw om alle betrokkenen hierover (decanen, syndicaten, studenten, assistenten, specialisten, huisartsen...) op één lijn te krijgen van zodra deze 'deal' op papier staat.  "Anders is de kans groot dat we een prijs moeten betalen voor iets wat bij ons al 25 jaar in orde is."

Dan zou het gemachandeer dat nu al een kwarteeuw aan de gang is en waarbij de Franstaligen steeds aan het langste eind trekken, inderdaad gewoon verder lopen, totaal in tegenstelling met wat minister Vandenbroucke beloofd had.

> Interfederaal orgaan zou Rizivnummers voor alle studenten kunnen garanderen

> Vlaamse studenten staan achter ultimatum van Vandenbroucke

> Dossier Rizivnummers veroorzaakt koortsopstoot binnen regering Franse Gemeenschap

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.