Rijgeschiktheid : Vias institute voert een enquête uit bij huisartsen

Om op een veilige manier een wagen te besturen, moet men voldoende kennis hebben van de wegcode en voldoende vaardig zijn met het voertuig. De bestuurder moet ook aan een aantal ‘medische’ eisen voldoen. Die laatste component draagt de naam ‘rijgeschiktheid’. In de Belgische rijgeschiktheidsprocedure draagt de arts (in het algemeen) een grote verantwoordelijkheid. Huisartsen kunnen vanuit hun eerstelijnspositie een belangrijke rol spelen in de rijgeschiktheidsprocedure en patiënten ondersteunen om zo lang mogelijk veilig te rijden.

Gegeven de rol van de huisarts als eerste zorgverlener en vertrouwenspersoon van de patiënt, is het zijn taak om enerzijds te luisteren naar en in te gaan op de zorgvraag van de patiënt. Anderzijds dient hij ook de zorgvraag te interpreteren en te wijzen op gezondheidseffecten waar de patiënt misschien zelf niet aan denkt, bijvoorbeeld de gevolgen van een gezondheidstoestand op de geldigheid van het rijbewijs. Voor enkele doelgroepen ligt de beoordeling van de rijgeschiktheid voor de hand en wordt ze bijvoorbeeld genomen door de medisch specialist. Voor andere doelgroepen is de beslissing veel delicater. Soms is het zelfs onduidelijk bij wie, wanneer, of door wie de rijgeschiktheidsproblematiek ter sprake moet gebracht worden. In die gevallen staat de huisarts dikwijls ook daar op de eerste lijn.

Een belangrijke en steeds groter wordende doelgroep zijn de ouderen. In 2030 is meer dan 25% van de autobestuurders ouder dan 65 jaar. Met veroudering is er een stijging in ongevallenrisico en dit  wordt onder meer verklaard door lichamelijke kwetsbaarheid, meer leeftijdsgebonden aandoeningen, en het feit dat ouderen algemeen minder afstand afleggen. Hoewel chronologische leeftijd op zich niets zegt over rijgeschiktheid, kan het wel een indicator zijn van mogelijk verminderd functioneren. En dat kan de veilige verkeersdeelname in gevaar brengen.

Vias institute voert een enquête uit bij huisartsen om na te gaan of zij wensen en kunnen ondersteund worden in hun beslissings- en/of doorverwijzingsbeleid inzake rijgeschiktheid. Het invullen neemt ongeveer 15 minuten in beslag. De antwoorden worden anoniem behandeld en enkel gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden. De resultaten zullen gebruikt worden in projecten ter optimalisering van de rijgeschiktheidsprocedure in het algemeen en ter ondersteuning van de huisarts in het bijzonder. Door deze vragenlijst in te vullen, draagt U bij tot dit proces.

> Ga naar deze website om deel te nemen: https://www.enquete.vias.be

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.