"Resultaten studie UGent over evolutie gezondheid jongeren zeer belangrijk" (Vandeurzen)

"De resultaten van de studie aan UGent waaruit blijkt dat het met de fysieke gezondheid van de Vlaamse jongeren de goede richting uitgaat zijn zeer belangrijk voor hun levenskwaliteit op latere leeftijd". Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) gezegd tijdens zijn openingslezing op de UCLL campus Sociale School in Heverlee. 

Vandeurzen reageerde daarmee op het UGent-onderzoek 'Jongeren en Gezondheid' bij 11.000 jongeren dat maandag gepubliceerd werd en waaruit blijkt dat ze in vergelijking met een gelijkaardige bevraging in 2014 minder lichamelijke klachten melden zoals hoofdpijn, buikpijn, rugpijn en duizeligheid. Ook het aandeel met overwicht en obesitas is licht gedaald. De jongeren consumeren meer groenten en fruit en drinken ook minder frisdrank. Ze drinken globaal gezien ook minder alcohol en roken ook minder.  

"Een gezonde levensstijl in de jonge jaren is immers cruciaal om de gezondheid ook op latere leeftijd op peil te kunnen houden. Het gezegde 'beter voorkomen dan genezen' is hier helemaal van toepassing", aldus Vandeurzen. We denken in alle bescheidenheid dat een aantal acties die de Vlaamse overheid de afgelopen jaren ondernomen heeft in het kader van de realisatie van de gezondheidsdoelstellingen tegen 2025 zoals de strijd tegen alcohol, tabak en drugs ondertussen toch al resultaten afgeworpen heeft."

De ontslagnemende minister wees echter ook op 'het knipperlicht' in de Gentse enquête met betrekking tot het toenemend aantal jongeren dat met psychische problemen kampt. Uit de studie blijkt dat meer jongeren dan voorheen zich meermaals per week humeurig, zenuwachtig, futloos voelen en slaapproblemen hebben. Vandeurzen zei te hopen dat zowel de nieuwe Vlaamse als Belgische regering "uitkijken naar wat men de volgende jaren meer kan doen om de toegankelijkheid van de geestelijke gezondheidszorg te verhogen en het stigma in dit verband te bestrijden".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.