Regeringen en WGO gemanipuleerd door verdachte data?

Onderzoek van The Guardian lijkt te wijzen op manipulatie van researchdata via een klein Amerikaans bedrijf, onder meer over hydroxyhchloroquinestudies. Daardoor werden zelfs The Lancet en de New England Journal of Medicine op het verkeerde been gezet, maar ook regeringen en de WGO. Er loopt nu een externe audit en beide publicaties tekenden voorbehoud aan bij de studies.

Het kleine Amerikaans bedrijf, Surgisphere, doet aan 'gezondheidszorganalyse' en beweert de gegevens over de belangrijke studies rechtmatig te hebben verkregen van meer dan 1.000 ziekenhuizen wereldwijd. Ze vormden de basis van wetenschappelijke artikelen die hebben geleid tot veranderingen in het behandelingsbeleid van Covid-19 in Latijns-Amerikaanse landen. Verder baseerden de WGO en onderzoeksinstituten over de hele wereld zich daarop om de proeven met hydroxychloroquine stop te zetten.

Twee van 's werelds toonaangevende medische tijdschriften - de Lancet en de New England Journal of Medicine - publiceerden studies op basis van data van Chirurgisphere. De studies werden mee geschreven door de chief executive van het bedrijf, Sapan Desai.

Gisteravond laat besloten the Lancet en the New England Journal of Medicine om voorbehoud aan te tekenen tegenover de bij gepubliceerde studie. Dat nadat ze benaders waren door the Guardian.

Een onafhankelijke audit over de herkomst en de geldigheid van de gegevens moet nu klaarheid scheppen. 

Volgens the Guardian zouden diverse medewerkers van Surgisphere weinig of geen wetenschappelijke achtergrond hebben. Een werknemer die vermeld staat als wetenschapsredacteur blijkt een sciencefiction-auteur te zijn... Een andere werknemer die als marketingmedewerker op de lijst staat, is een model en gastvrouw van evenementen.

De LinkedIn-pagina van het bedrijf heeft minder dan 100 volgers en vorige week stonden er slechts zes medewerkers op de lijst, sinds vandaag herleid tot drie.

Hoewel Surgisphere beweert een van de grootste en snelst groeiende ziekenhuisdatabanken ter wereld te beheren, is het bijna niet online aanwezig.

En zo zijn er nog wel meer verdachte feiten. Desai zelf is genoemd in drie medische wanpraktijken die niets te maken hebben met de Surgisphere database. In een interview beschreef Desai de beschuldigingen eerder als "ongegrond".

In 2008 lanceerde Desai een crowdfunding campagne op de website indiegogo ter bevordering van een draagbaar "next generation human augmentation apparaat dat je kan helpen te bereiken wat je nooit voor mogelijk had gehouden". Het apparaat is er nooit gekomen.
Desais Wikipedia-pagina is verwijderd naar aanleiding van vragen over Surgisphere en zijn geschiedenis.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.