Record van zo'n 100.000 bedrijven zetten activiteit dit jaar stop

Dit jaar zouden zo'n 100.000 bedrijven hun activiteit stopzetten, dat schrijft het tijdschrift Trends op basis van eigen berekeningen. Het gaat om een record, aldus Trends. Vooral de voedings- en retailsector lijken zwaar getroffen.

Voor de eerste tien maanden telde Trends Business Information (TBI) al 75.000 bedrijfssluitingen. "Er is alle reden om aan te nemen dat de grens van 100.000 dit jaar zal worden overschreden", klinkt het.

De sluitingen doen zich voor in alle regio's, met voor Vlaanderen ruim 28 procent meer sluitingen dan in 2021.

Tot de zwaarst getroffen sectoren behoren de voedingssector, inclusief restaurants, de telecomsector en de retail, die is ingestort met meer dan 8.000 bedrijfssluitingen sinds het begin van het jaar, zegt Trends. "Die sector was al verzwakt door de groei van e-commerce (...) Daar kwamen nog de energieprijzen, de loon- en huurindexering bovenop", zegt Edward Roosens, hoofdeconoom bij VBO in het weekblad. Hij vreest voor "een sneeuwbaleffect" in de steden. In de landbouwsector ging in 2022 elke dag een boerderij verloren.

Van de bedrijven die proberen door te gaan, zetten veel hun activiteiten gedeeltelijk stop, klinkt het nog. Uit een enquête van de Nationale Bank (NBB) blijkt dat een derde van de bedrijven vrijwillig zijn productie of dienstverlening heeft verminderd om een groot verlies aan rentabiliteit te vermijden. Vooral kleinere bedrijven kunnen de gestegen kosten minder goed doorrekenen.

Gezondheidszorg doet het goed
Voor 2023 zijn er zowel pessimistische als hoopvolle tekenen, schrijft Trends. Steeds meer vaste energiecontracten lopen af en de loonindexering wordt stilaan overal voelbaar. Anderzijds zijn er nog altijd meer startende bedrijven (108.000 over de eerste tien maanden) en doen sommige sectoren het wel heel goed, zoals vastgoed, gezondheidszorg of wetenschappelijke activiteiten. Bedrijven zijn ook niet kwetsbaarder dan vroeger, blijkt uit het uitvalpercentage.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.