Quarantaine is ook na negatieve test noodzakelijk bij terugkeer uit rode zone (Van Gucht)

Mensen die terugkeren uit een rode zone of die een hoogrisicocontact hebben gehad, moeten ook na een negatieve coronatest in quarantaine gaan. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht benadrukt tijdens de persconferentie over het coronavirus. "Een negatieve test is geen vrijgeleide om niet in quarantaine te moeten gaan."

"U moet wel degelijk in quarantaine gaan wanneer u een hoogrisicocontact heeft gehad of terugkomt uit een rode zone. Quarantaine is de basisvoorzorgsmaatregel. Een test geeft alleen maar bijkomende informatie", klinkt het.

"Een test kan negatief zijn, maar het is evenwel mogelijk dat je de dagen nadien toch virus begint uit te scheiden en uw omgeving besmet", zo verklaart Van Gucht de noodzaak om ook bij een negatief resultaat in isolatie te gaan.

De quarantaine kan wel worden ingekort. Maar dat is enkel mogelijk wanneer er zowat negen dagen na de laatste blootstelling een tweede test wordt afgenomen, die eveneens negatief is.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.