PVDA vraagt onmiddellijke schorsing CST na uitspraak Naamse rechtbank

De PVDA roept op tot de onmiddellijke schorsing van het Covid Safe Ticket (CST) in Wallonië. De partij doet dat nadat een rechtbank van Namen dinsdag beslist heeft dat het CST onwettig is.

"Deze maatregel is niet doeltreffend, ondemocratisch en verdeelt de bevolking. De regering moet het geweer van schouder veranderen en opnieuw investeren in de eerstelijnszorg en preventie", zei de fractieleider van de partij in het Waalse parlement, Germain Mugemangango. Die eist dat er tijdens de plenaire vergadering van het parlement volgende woensdag een actualiteitsdebat over de kwestie komt.

"Er is ons beloofd dat dit instrument het mogelijk zou maken om de pandemie in te dammen en ziekenhuizen te ontlasten. Dat blijkt niet het geval. Het Covid Safe Ticket heeft de bevolking alleen maar verdeeld, waarbij de niet-gevaccineerden ten onrechte worden geviseerd", voegt die eraan toe. 

"De uitspraak van de rechtbank van Namen bevestigt onze vrees. De regering nam niet eens de moeite om naar de zitting te gaan om zich te verdedigen. Ze zullen ons een geldige uitleg moeten geven over dit verhaal", besluit Germain Mugemangango.

De rechtbank van eerste aanleg van Namen besliste in kort geding dat het verplicht gebruik van de coronapas in Wallonië strijdig is met onder meer de principes van legaliteit en proportionaliteit en het recht op privacy. Wallonië moet van de rechtbank de situatie binnen een week legaliseren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.