Brusselse ziekenhuizen voelen druk toenemen

Het aantal opnames in de ziekenhuizen gaat sinds enkele dagen licht in stijgende lijn en dat merken ze ook in de hoofdstad. Zowel bij het UZ Brussel, de Iris Ziekenhuizen en de Chirec-ziekenhuizen voelen ze de druk opnieuw toenemen.

Een verklaring voor het stijgend aantal opnames is er nog niet meteen. Of het aan intrede van de varianten van het COVID-19-virus ligt, blijft nog koffiedik kijken. Het is voorlopig moeilijk om er een interpretatie aan te geven, klinkt het.

"We voelen dat de druk toeneemt en dat zien we op alle diensten. We zijn met de Brusselse ziekenhuizen in fase 1B en dat is een moeilijke spreidstand tussen het hernemen van de gewone zorg en het beschikbaar blijven voor de COVID-zorg. Het is een zeer stressvolle situatie", vertelt Edgard Eeckman, woordvoerder van UZ Brussel.

Momenteel worden er 37 coronapatiënten verzorgd in het UZ Brussel,  van wie zes op intensieve zorg. Een week geleden was dat de helft. Dezelfde trend is ook te zien bij de Iris Ziekenhuizen, waar het aantal patiënten op de gewone COVID-eenheden steeg van 55 naar 73 en op intensieve zorg ging het van 9 naar 15.

De gevolgen daarvan zijn duidelijk bij de Iris Ziekenhuizen. In de maand januari 2021 zagen ze het aantal passages op spoed met 35 procent dalen tegenover januari 2020. Er waren ook 23 procent minder hospitalisaties en 15 procent minder chirurgische ingrepen ten opzichte het jaar voordien.

De Brusselse ziekenhuizen van de Chirec-groep zien het aantal opnames ook verder stijgen. In het Delta-ziekenhuis in Oudergem lagen gisteren negen coronapatiënten, van wie een op intensieve zorg, tegenover respectievelijk zes en twee een week geleden.

De grootste stijging zien ze in het Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis in Anderlecht. Het aantal Covid-19-gevallen steeg er op een week van zes naar 41, waarvan drie op intensieve zorg.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.