Meer testen in Brussel dan in drukste weken van eerste golf

In het Brussels gewest zijn de afgelopen week meer dan 12.000 tests afgenomen, dat zijn er meer dan in de drukste weken van de eerste golf van de coronapandemie. De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) gaf een stand van zaken en benadrukte daarbij dat er nog meer moet ingezet worden op de bewustmaking onder de Brusselse bevolking.

De besmettingscijfers in het Brussels gewest gingen de afgelopen dagen en weken in stijgende lijn. In de laatste zeven dagen werden er 675 positieve gevallen vastgesteld, een stijging van 54 procent tegenover de week voordien. Het weekcijfer ligt nu op 55,4 gevallen per 100.000 inwoners, waardoor sinds woensdag een mondmaskerverplichting geldt in het gewest. Het aantal ziekenhuisopnames steeg naar 71 gevallen, een stijging van 26 procent.

De besmettingscijfers zijn samen met het aantal afgenomen testen in stijgende lijn. In de afgelopen twee weken werden er in Brussel gemiddeld meer dan 12.000 tests afgenomen.

"Afgelopen week lag het aantal positieve testen op 5 à 6 procent. We zijn nu ook veel breder aan het testen, want ook de asymptomatische personen, de mensen die terugkomen uit rode zones, willen vertrekken op vakantie of de risicocontactpersonen worden nu getest", vertelt Inge Neven, hoofd van de gezondheidsinspectie van de GGC.

Er wordt ook benadrukt dat mensen die in quarantaine moeten, maar een negatieve test afleggen, toch in quarantaine moeten blijven. Want het virus kan nog in de periode nadien opsteken.

WZC-personeel preventief testen

Aangezien de positieve gevallen zich vooral in de leeftijdscategorie van 20 tot 49 jaar bevinden, is er vanuit het gewest ook beslist om al het personeel van de woonzorgcentra preventief te testen, zodat hier een overzicht verkregen wordt en besmettingen bij senioren worden tegengegaan. Momenteel zijn er in 6 van de 137 Brusselse woonzorgcentra meerdere COVID-19-gevallen.

De bewustwording en de bewustmaking van de hygiënemaatregelen van de Brusselaars is nog een werkpunt volgens de gezondheidsinspectie van de GGC. Enerzijds omdat er wordt opgemerkt dat de mondmaskerplicht nog niet voldoende wordt nageleefd, maar anderzijds om duidelijk uit te leggen waarom de maatregelen hun nut hebben.

"We blijven kijken of er extra maatregelen mogelijk zijn en of ze moeten genomen worden. Nu moeten we vooral de bevolking meekrijgen om ervoor te zorgen dat de coronamoeheid niet verergert. We zien dat de impact op het sociaal welzijn steeds groter wordt. Demonstraties zoals in Duitsland willen we vermijden en daarom willen we verder inzetten op preventie en het uitleggen van de maatregelen", stelt Neven.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.