Opnieuw uitstel kankerbehandeling en dus hoger gezondheidsrisico

De Stichting tegen Kanker slaat alarm. Na de toename van het aantal covid-19 gevallen de afgelopen weken, stellen mensen opnieuw hun behandeling uit. Minder diagnoses betekent niet dat er minder kankergevallen zijn, maar wel dat patiënten de diagnose en behandeling in een later stadium krijgen. Hierdoor bestaat het risico dat er wordt overgegaan tot agressievere behandelingen, om nog maar te zwijgen over de minder gunstige prognoses.

We constateren een verdere daling van het aantal doktersbezoeken ondanks waarschuwingen over de gevolgen van uitstel van diagnosestelling of behandeling.

Op de persconferentie van het crisiscentrum op 31 juli werd opgeroepen om een doktersbezoek zeker níet uit te stellen wanneer je ziektesymptomen vertoont of in behandeling bent. Ondanks de hervatting van de activiteiten in artsenpraktijken en ziekenhuizen heeft de recente stijging van het aantal covid-19 besmettingen opnieuw geleid tot uitstel van diagnostische afspraken en behandelingen.

Ook mogelijk verhoogde werkdruk

Als deze trend zich doorzet, bestaat naast het risico van laattijdige diagnose ook het gevaar dat ziekenhuizen en oncologieafdelingen op een gegeven moment een verhoogde werkdruk zullen krijgen. Er zal immers een inhaalbeweging plaatsvinden waarbij alle nieuwe gevallen tegelijkertijd moeten behandeld worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.