Noorwegen stopt met tracingapp wegens privacybezorgdheden

Noorwegen heeft zijn tracingapp om het coronavirus tegen te gaan, voorlopig stopgezet en zal de verzamelde persoonsgegevens wissen. Dat meldt het Noorse instituut voor Volksgezondheid NIPH. De Noorse databeschermingsautoriteit en ngo Amnesty International trokken aan de alarmbel over de privacy van de gebruikers.

Net als verschillende andere landen lanceerde Noorwegen een app om nieuwe coronabesmettingen snel op te sporen via technologische tracering van contacten die patiënten hadden toen ze besmettelijk waren. De app "Smittestopp" werd 1,6 miljoen keer gedownload en 600.000 actieve gebruikers deelden data met de overheid.

De Noorse databeschermingsautoriteit kwam maandag met een tijdelijk verbod om persoonsgegevens van de app nog verder te verwerken. Volgens de autoriteit was de inbreuk op het fundamentele recht op privacy van de gebruikers disproportioneel ten opzichte van de beperkte verspreiding van het virus. De app werkte niet enkel met bluetooth om contacten te traceren, maar legde ook exacte locatiegegevens via gps vast. De privacywaakhond wees erop dat veel EU-landen enkel met bluetooth werken.

Ook Amnesty International trok aan de alarmbel. De ngo vergeleek verschillende tracingapps wereldwijd, en stelde vast dat de Noorse app "een van de meest alarmerende op privacyvlak" was, onder meer wegens het bijna live traceren van de locatie. De ngo sprak de Noorse overheid begin juni al aan over de kwestie, en is nu opgetogen over de beslissing om ermee te stoppen. "Dit verhaal zou een waarschuwing moeten zijn voor alle overheden die doorzetten met apps die invasief zijn en zo ontworpen zijn dat ze mensenrechten in gevaar brengen", aldus de organisatie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.