Noord-Limburgse artsen en gemeenten vragen inwoners om niet meer binnen samen te komen

De burgemeesters van de Noord-Limburgse gemeenten doen, samen met de artsen van de eerstelijnszone en het ziekenhuis, een oproep naar de bevolking om de coronaregels erg strikt na te leven en niet meer binnen samen te komen. "Alleen op die manier kunnen we nog een stuk van de eindejaarsfeesten redden", klinkt het.

De coronabesmettingen liggen in Noord-Limburg hoger dan ooit tevoren. Daardoor staat het zorgsysteem zwaar onder druk. Er is een grote uitval van zorg- en onderwijspersoneel en vooral lagere scholen moeten steeds meer klassen in quarantaine plaatsen. Goede zorgverlening en onderwijsverstrekking komen steeds meer in het gedrang, aldus de burgemeesters.

De gemeenten roepen verenigingen op om niet meer binnen samen te komen. Dat wordt ook aan jeugdverenigingen aangeraden, om kinderen uit verschillende gezinnen, klassen en scholen niet te mengen. Aan de ouders met kinderen in de buitenschoolse opvang wordt verzocht om de kinderen enkel naar de opvang te brengen indien dit echt noodzakelijk is.

Daarnaast vragen burgemeesters en artsen de sportclubs om trainingen en wedstrijden zo veel mogelijk buiten te organiseren. Kleedkamers en douches - de plaatsen bij uitstek voor virusverspreiding - worden in ieder geval best gesloten. Verder worden vergaderingen, cursussen en groepsactiviteiten best opgeschort. Enkel de lessen van de Kunstacademie Noord-Limburg die onder het onderwijs vallen, kunnen nog doorgaan.

"We roepen iedereen op om de huidige maatregelen stipt na te leven", klinkt het. "Nu het aantal contacten sterk verminderen door geen groepsactiviteiten binnen te organiseren, kan ervoor zorgen dat we de eindejaarsperiode toch samen kunnen vieren met wie ons dierbaar is. Het alternatief is dat zo veel mensen in quarantaine zitten, dat de feesttafels leeg blijven."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.