Nieuwe besmettingen blijven nog altijd toenemen, vooral in Antwerpen en Limburg

Tussen 10 en 16 juli zijn er gemiddeld 1.330 nieuwe besmettingen per dag met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een stijging met 42 procent ten opzichte van de zeven voorgaande dagen. Dat blijkt vandaag uit de voorlopige cijfers op het dashboard van Sciensano. Ook de ziekenhuisopnames vertonen een opwaartse trend.

In alle provincies zijn de besmettingscijfers in stijgende lijn. Het gaat van een stijging van +2 procent in Luik, over een van +8 procent in Luxemburg tot + 65 procent in Antwerpen en +87 procent in Limburg.

Daarbij is er sprake van een positiviteitsratio van 2,1 procent. Iets meer dan twee op de honderd testen draaien dus positief uit. De positiviteitsratio ligt met 2,8 procent het hoogst bij de tieners, gevolgd door 2,4 procent bij de leeftijdscategorie 20-39 jaar.

Het reproductiecijfer komt uit op 1,29. Het getal is groter dan 1, wat betekent dat de epidemie aan kracht wint. Er is sinds de start van de pandemie al sprake van 1,1 miljoen besmettingen in België.

Ziekenhuisopnames

Ook de ziekenhuisopnames bevestigen de opwaartse trend. Er is sprake van gemiddeld 25,7 nieuwe ziekenhuisopnames per dag. Het gaat om een stijging met 48 procent tegenover de week ervoor. In totaal zijn nu al zowat 75.800 mensen opgenomen. Momenteel liggen 265 coronapatiënten in het ziekenhuis (+13 pct), onder wie 84 op de dienst intensieve zorg (-6 pct).

Momenteel is 4 procent van het totaal aantal erkende bedden op intensieve zorg bezet door coronapatiënten. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dat 12 procent, terwijl er in Waals-Brabant geen coronapatiënten op de intensieve zorg liggen.

In de periode van 10 tot 16 juli was er voorts gemiddeld 1,6 overlijden per dag. Dat is 15 procent minder dan in de week ervoor. Hier is er nu sprake van 25.213 overlijdens in totaal sinds de pandemie uitbrak.

Intussen hebben 7.766.046 Belgen een eerste dosis van het vaccin gekregen, wat overeenkomt met 67,4 procent van de totale bevolking en 82,4 procent van de volwassen bevolking. Zowat 5.505.595 landgenoten zijn volledig gevaccineerd, goed voor 47,8 procent van de totale bevolking en 59,6 procent van de volwassenen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Marc DE MEULEMEESTER

  21 juli 2021

  Deze Pandemie is een processie van Echternach : " a never ending Story "!
  Naast massale vaccinatie wanneer er een vaccin beschikbaar zou zijn werd het tweede luik om deze crisis op te lossen van in het begin luid en klaar van de daken geschreeuwd : " BLIJF IN UW KOT "!
  Maar nee he , ze moeten van de grond gaan : is het niet met de vliegertjes , dan maar in dancings en paren en ON paren clubs !
  1 x hun kot zal weggespoeld zijn , zullen ze met weemoed terug denken aan den tijd dat ze 1 kot hadden om in te blijven !

 • Marc DE MEULEMEESTER

  20 juli 2021

  Ze keren met hangende pootjes teug van hun feest vakanties om in België verder te feesten : hier is het altijd FIESTA !