NKO-arts moet voor medische fout ruim kwart miljoen betalen

Een 58-jarige vrouwelijke neus-, keel- en oorarts uit Alken die van de Hasseltse correctionele rechtbank opschorting van straf kreeg voor een medische fout, moet aan de burgerlijke partij een schadevergoeding betalen van 257.493 euro. Aan het 57-jarige slachtoffer Carine Van Roey zijn er al provisies betaald voor een totaal van 35.000 euro.

De vrouw werd na de ingreep op 3 februari 2015 blind aan haar rechteroog. De burgerlijke partij moest een operatie ondergaan voor het verwijderen van een cyste aan de rechtersinus.

In de toegekende schadevergoeding zitten onder meer apotheekkosten en de tijdelijke en blijvende huishoudelijke ongeschiktheid voor verleden en toekomst. De grootste post is de tijdelijke en blijvende persoonlijke ongeschiktheid. De vrouw moet onder meer cortisone-oogdruppels aanbrengen en dat veroorzaakt ontstekingen rond het oog waarvoor verzorgingsproducten nodig zijn. 

'Spijtige zaak'

De arts, die verbonden was aan het Jessaziekenhuis, erkende op het proces in 2020 haar fout en sprak van een heel spijtige zaak. "Ik ben toch verder gegaan met de ingreep ondanks een bloederig operatieveld. Het is allemaal heel spijtig verlopen," zei de arts in de rechtbank. Tijdens de operatie waren de oogspier en oogzenuw geraakt, waardoor het oog van Carine naar rechts werd verschoven en waardoor ze alleen nog zwart ziet. 

Volgens deskundigen had de vrouwelijke arts de operatie niet correct uitgevoerd en waren er hierdoor ongewenste en vermijdbare gevolgen opgetreden.

"Het was een uitgemaakte zaak dat ik mijn oog kwijt was. Dat wist iedereen, maar niemand gaf ons een degelijke uitleg. 's Avonds kwam de betrokken dokter nog op de kamer. Ze zei dat het ook met mijn lichaam te maken had gehad," vertelde Carine Van Roey, die op het proces bijgestaan werd door haar man en haar advocaat Raf Verbruggen. Ze vond vooral 'de vele leugens' zeer pijnlijk en frustrerend.

"Missen is menselijk. Een fout maken als arts is onoverkomelijk en het ergste wat een arts kan overkomen. Een arts heeft het daar liever niet over en stelt zich niet graag kwetsbaar op, maar integendeel ongenaakbaar, hetgeen de burgerlijke partij heeft mogen ondervinden. Het slachtoffer miste de erkenning, de openheid en de eerlijkheid hoewel ze ook aangaf dat beklaagde onmiddellijk na de ingreep haar persoonlijk meedeelde dat ze een fout had gemaakt," aldus de rechtbank in het vonnis van april 2020.

Op burgerlijk gebied werd toen beslist dat de schade nog begroot moest worden. Die uitspraak is nu gevallen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Marc Bosquet

  16 juni 2022

  Ik heb steeds gepleit voor een gezamenlijke verzekering beroeps aansprakelijkheid , van het ziekenhuis en ALLE ziekenhuisartsen. Waarom dit voor een correctionele rechtbank komt is mij een raadsel Een minnelijke schikking is altijd beter. Weeral blijkt hieruit dat je een echte fout beter onmiddellijk toegeeft en nog vlugger stappen onderneemt voor een extern, lees universitair advies. Onderschat tenslotte niet de enorme stress en emotionele weerslag op de patiënte maar OOK op “ veroordeelde “ arts.

 • Marc DE MEULEMEESTER

  15 juni 2022

  Mag ik er U beleefd op wijzen dat beroepsverzekeringen niet altijd openheid en eerlijkheid van een arts verwachten want net dit is toegeven dat je een fout gemaakt hebt , schuldig bent en zij zullen mogen betalen !
  Mvg