Molenberghs vraagt sluiting van de grenzen te overwegen

Nu ook in Ierland het aantal besmettingen met de nieuwe Britse coronavariant toeneemt, stelt biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) woensdag voor een sluiting van de grenzen te overwegen. "Vanuit epidemiologisch standpunt is een sluiting van de grenzen dan een zinvolle maatregel", zegt Molenberghs. "Dat ligt vooral politiek gevoelig, ook in het kader van de inter­nationale relaties. Maar persoonlijk vind ik, en dan spreek ik niet vanuit de Gems (het officiële experten­comité, red.), dat we het toch moeten overwegen." Zijn collega Marc Van Ranst schat in Het Laatste Nieuws intussen dat de regels ten vroegste over twee maanden versoepeld kunnen worden - "tenzij de politiek anders beslist".

Een sluiting van de grenzen laat ook toe om tijd te kopen voor de vaccinaties, zegt Molenberghs. "Want als de nieuwe variant eenmaal binnen is, dan is het te laat. We moeten alles op alles zetten om dat bij ons te vermijden en te vertragen." Bij onze noorderburen groeit intussen de vrees over de nieuwe variant. Premier Mark Rutte maakte dinsdag nog bekend dat de lockdown met drie weken verlengd wordt.

Voor een sluiting van de grenzen staat niemand te trappelen, beseft ook Molenberghs. "Maar het gaat hier over het al dan niet buiten houden van een nieuwe variant, en dus een nieuwe epidemie." Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) benadrukte dinsdag nog in de Kamercommissie Gezondheid dat de nieuwe varianten ook voor ons land "een reden tot bezorgdheid zijn". Tegelijk gaf hij aan dat een sluiting van de grenzen "voor een klein land als het onze bijzonder ingewikkeld is".

De vaccinatieronde die intussen aan de gang is, zal, ondanks het versnelde tempo, pas over twee maanden zijn vruchten afwerpen, zegt Van Ranst intussen. De drempel van de 75 hospitalisaties bereiken we over vijf à zes weken, schat hij. Dan zijn er nog drie weken nodig om te consolideren. "Tenzij de politiek toch anders beslist. Want als het buitenland eerder versoepelt dan wij zal de druk op onze beleidsmakers groot worden."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.