Ministerraad stemt in met hervorming van re-integratietrajecten

De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne dat de procedures voor ontslag wegens medische overmacht en die voor de re-integratie van langdurig zieken van elkaar scheidt.

"Het pijnlijkste wat een werknemer kan meemaken die door ziekte wordt getroffen, is dat hij of zij automatisch niet capabel wordt geacht om nog terug te keren en, integendeel, tegen de laagst mogelijke kost wordt ontslagen", stelt minister Dermagne. "Aan al wie vandaag ziek is, wil ik mogelijkheden bieden om terug te keren naar de werkvloer, wanneer de werknemer in kwestie is hersteld en te kennen geeft dat hij of zij dat wenst."

Dankzij de hervorming zullen zieke werknemers, met aangepast werk, naar hun bedrijf kunnen terugkeren. Door de hervorming van de trajecten kan een zieke werknemer er vanaf de eerste dag van arbeidsongeschiktheid van gebruik maken. De kansen op werkhervatting zijn immers groter als de betrokkene in een vroeg stadium wordt begeleid, en bijvoorbeeld met de steun van de arbeidsarts en -psycholoog geslaagd re-integreert op de werkvloer, aldus Dermagne.

Ontslag op grond van medische overmacht is voortaan pas na 9 maanden arbeidsongeschiktheid mogelijk en kan slechts in een beperkt aantal gevallen worden ingeroepen. Ofwel omdat de werkgever de werkgever geen aangepast werk kan aanbieden, ofwel omdat de werknemer niet ingaat op het passend werk dat wordt aangeboden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Patrick Mechels

    03 december 2022

    Als intensieve zorgen verpleegkundige met 29 jaar ervaring ontslaan worden via medische overmacht krijg je moeilijk uitgelegd in deze tijd. Alsof je voor geen enkele andere functie meer in aanmerking kan komen. Gelukkig vond mijn echtgenote rechtvaardigheid op de arbeidsrechtbank. De werkgever werd veroordeeld tot het betalen van een opzegvergoeding en een veroordeling wegens schending van het discriminatieverbod. Een ontslag via medische overmacht is niet zomaar een ontslag, je wordt als het ware afgeschreven in de maatschappij terwijl je nog wil werken op 50+. Je kan het enkel pas echt begrijpen als je in deze situatie zit…we hopen enkel nog dat KARMA haar werk doet.