Ziekenhuis neemt maatregelen tegen multiresistente bacterie, 2 patiënten overleden

Het Epicura ziekenhuis in Hornu, in de provincie Henegouwen, heeft een reeks voorzorgsmaatregelen genomen om de eventuele verspreiding van een multiresitente bacterie tegen te gaan. Twee immuunverzwakte personen zijn overleden, vier patiënten zijn in behandeling. Er is geen enkel verband tussen deze bacterie en het coronavirus.

De afdeling intensieve zorgen op de spoed en de dienst pneumologie van de opnames, waar de bacterie werd ontdekt, werden uit voorzorg gesloten, aldus het ziekenhuis.

De teams die betrokken zijn bij de geïnfecteerde patiënten, werden versterkt. De geïnfecteerde patiënten krijgen behandelingen op basis van de laatste internationale aanbevelingen. Patiënten die in contact kwamen met besmette patiënten, zijn in preventieve afzondering geplaatst. Er werden screeningsuitstrijkjes genomen van risicopatiënten en de procedures voor reiniging en omgevingsscreening werden versterkt.

"Deze bacterie is opportunistisch omdat ze erg kwetsbare en verzwakte patiënten met multipathologieën aanvalt wiens levensprognose al zeer beperkt is", aldus de verantwoordelijken van het ziekenhuis, die nog preciseren dat de bacterie geen risico inhoudt voor de andere patiënten, bezoekers of ziekenhuispersoneel en dat er op geen enkele manier een verband is met de coronavirusepidemie. Twee patiënten die drager waren van de bacterie stierven. Drie andere patiënten zijn geïnfecteerd en één is een gezonde drager van de bacterie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.