Ziekteverzuim, wat is dat? Zelfstandigen blijven maar doorgaan

Zelfstandigen kunnen wel tegen een stootje, dat is bekend. Maar ook cijfers tonen het nu aan. Twee op de drie (65 procent) van de zelfstandigen in hoofdberoep blijven meestal aan het werk, zelfs als ze ziek zijn. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstverlener Acerta bij 2.561 zelfstandigen. Bijna 40 procent (38,8) blijft zelfs altijd aan het werk, ook al zouden ze onder de wol moeten kruipen.

Wie denkt dat langdurende, ernstige ziektes een ander beeld geven, heeft het verkeerd voor. Ook daar blijven zelfstandigen maar doorgaan. Iets meer dan 40 procent geeft ondanks een langdurende ziekte aan te blijven werken. Alleen griep lijkt zelfstandigen klein te krijgen: 50 procent begrijpt dat je een dergelijk virus moet uitzieken.

Waarom geven zelfstandigen zo moeilijk toe aan ziekteverzuim? Voor bijna 60 procent (59,3) is het duidelijk: niet werken betekent geen inkomen. Ook deadlines die zijn afgesproken met klanten en/of leveranciers, houden hen uit het ziekbed (55,5 procent). Sommige zelfstandigen (14,9 procent) willen zich aan hun vaste openingsuren houden.

Met een werknemersstatuut zijn zelfstandigen minder streng voor zichzelf, maar dan nog. Ook dan zou één op de drie (36,2 procent) nog aan het werk blijven.

Opvallend en tegelijk onrustwekkend volgens Acerta: gemiddeld 7 procent van de zelfstandigen heeft geen enkele bijkomende verzekering voor het geval ze ziek zouden worden. "Zelfstandigen houden graag zelf de controle, dat is inherent aan hun statuut", zegt Els Schellens van de hr-dienstverlener. "Ze hebben niet snel de reflex om elders oplossingen te zoeken. Maar soms slaat de slinger wel door."

Behalve de ziekte-uitkering voor zelfstandigen zijn er nog andere vangnetten in geval van langere werkonbekwaamheid, aldus Schellens. Zo voorziet de verzekering gewaarborgd inkomen een dekking vanaf een arbeidsongeschiktheid van 25 procent.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.