Urinaire incontinentie is een vaak ondergerapporteerd probleem met significante impact op de levenskwaliteit. Prevalentiecijfers bij epidemiologisch onderzoek lopen fors uiteen en variëren van 5% tot 70%. Uit cijfers van Belgisch onderzoek wordt een gemiddelde prevalentie beschreven van 4,6% bij volwassen vrouwen. Deze cijfers variëren van minder dan 1% onder de leeftijd van 25 jaar tot 21% bij vrouwen van 75 jaar en ouder. Slechts 30-50% van de vrouwen bereikt een arts met haar incontinentieproblematiek, waarbij het merendeel van deze hulpvragen bij de huisarts terechtkomt.
Chronische pijn, waaraan ongeveer 30% van de wereldbevolking lijdt, is een groot probleem voor de volksgezondheid. Veel patiënten reageren niet op conventionele behandelingen en de opioïdencrisis moedigt ons aan om niet-farmacologische alternatieven te onderzoeken.
Een specifiek probioticum, Bifidobacterium longum 35624, is getest bij kinderen en jongeren die lijden aan het prikkelbaredarmsyndroom (IBS). Dat probioticum was al het onderwerp van gepubliceerd onderzoek naar IBS. De conclusies laten goede resultaten bij volwassenen zien. Er is een nieuwe open-labelstudie* uitgevoerd met 1 arm bij kinderen en adolescenten in Chili, waar dit syndroom vrij veel voorkomt, net als in Latijns-Amerika in het algemeen.
Lagere-urinewegklachten (Lower Urinary Tract Symptoms, LUTS) komen vaak voor bij oudere patiënten. Deze klachten omvatten symptomen tijdens de dag, zoals verhoogde plasfrequentie, aandrang en urineverlies, en symptomen tijdens de nacht, zoals nycturie. LUTS beïnvloeden niet alleen de levenskwaliteit, maar kunnen ook het risico verhogen op valincidenten, slapeloosheid en ziekenhuisopnames (1). Het is belangrijk te noteren dat LUTS, ongeacht de oorzaak, behandeld kunnen worden en niet beschouwd moeten worden als een normaal onderdeel van het verouderingsproces.
Ondanks de toename van het gebruik van moderne anticonceptie (mCPR) blijven sociaaleconomische ongelijkheden in moderne gezinsplanning (mDFPS) bestaan. De Bill & Melinda Gates Foundation zette een groep wetenschappers aan het werk om de vooruitgang te meten bij het verminderen van sociaaleconomische ongelijkheden in de toepassing van moderne anticonceptie.
Voeding, het tempo van biologische veroudering en het risico op dementie: wat zijn de aanbevelingen? Een studie gebaseerd op gegevens van het Offspring 1971-cohort.
Chronische pijn, gedefinieerd als pijn in één of meerdere anatomische regio’s die langer dan drie maanden aanhoudt (1), is een toenemend probleem onder kinderen en adolescenten. Wereldwijd heeft meer dan 20% van deze leeftijdsgroep last van chronische pijn, waarvan meer dan 5% ernstige vormen ervaart. Huisartsen spelen een cruciale rol bij de herkenning, behandeling en preventie van chronische pijn bij kinderen. Een recente delphi-studie biedt nieuwe inzichten in de biopsychosociale factoren die hieraan bijdragen.
Chronische kniepijn wordt gedefinieerd als persisterende of terugkerende kniepijn die langer dan drie maanden duurt. De meest voorkomende oorzaak is degeneratieve osteoartritis (OA). Daarnaast zijn reumatoïde artritis, kristal- en spondylartritis, trauma of persisterende postchirurgische pijn andere oorzaken van chronische kniepijn. De globale prevalentie van knie-OA is 16% bij personen vanaf 15 jaar en 22,9% bij personen vanaf 40 jaar en dit neemt enkel maar toe.
Dat is de conclusie van een Californisch onderzoek, dat zo enigszins ingaat tegen de heersende opvatting. De onderzoekers stellen dat vapen mensen mogelijk aanzet om weer te beginnen met roken...
Tot die conclusie kwamen verschillende wetenschappers in Lancet Public Health. De schuldige is volgens hen ons leef- en voedingspatroon, maar ook de coronapandemie zou een rol spelen.
Het zou inderdaad interessant zijn om de indexatie van de werkingskosten van onze talrijke (!) mutualiteiten eens te bekijken .
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Ja, want in de sprookjeswereld van de CM bestaat geen inflatie. Die 1€ stamt nog uit de tijd dat je met 1€ een brood kon kopen of een koffie ergens.
Waarom probeert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke alles te doen om de zorgverstrekkers tegen elkaar op te zetten? Dr A. Van Staey.
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Deze reactie wijst erop dat Prof.Hoebeke (dekaan !) wijst erop dat hij de problematiek niet kent noch beheerst. Jammer toch...
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?
Medi-Sfeer Nr. 778
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?