Sociale media en vaccinatiegraad bij kinderen

Een website met informatie over vaccins en interactieve elementen van sociale media tijdens de zwangerschap verhoogt de vaccinatiegraad bij baby’s.

Uit een gerandomiseerde studie blijkt dat ouders die twijfelen of ze hun kinderen zullen laten vaccineren omdat ze geen vertrouwen hebben in de klassieke bronnen die uitgaan van de medische autoriteiten online op zoek gaan naar informatie over vaccins. Van de 888 deelneemsters aan de studie (gemiddelde leeftijd 32 jaar) met een follow-up van 200 dagen had meer dan een derde van de 'internetgroep' (35,0%) de websites minstens een keer bezocht, met inbegrip van 44% van de deelneemsters die twijfels hadden over vaccins en 34% van de deelneemsters die geen twijfels hadden. Aan het einde van de follow-up was 92,5% van de baby’s van 'internetmoeders' en 86,6% van de baby’s van moeders die hun informatie enkel van een arts hadden gekregen in orde met de vaccinaties.

Toen ze 200 dagen oud waren, was de kans om in orde te zijn met de vaccinaties significant groter voor baby's van 'internetmoeders' dan voor baby's van 'niet-internetmoeders' (risicoratio 1,92), los van het feit of hun moeder had getwijfeld over vaccinatie of niet.

Volgens de onderzoekers suggereren de resultaten dat digitale interactieve contacten, buiten de praktijk van de arts, kunnen leiden tot een betere aanvaarding van vaccins.

Web-based Social Media Intervention to Increase Vaccine Acceptance: A Randomized Controlled Trial

  • Bron: Pediatrics

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.