Migraine en voeding

Het staat ondertussen vast dat er een verband is tussen eetgewoonten en het optreden van migraine. In een meta-analyse werden onlangs de gegevens van meer dan 180 studies geanalyseerd.

De belangrijkste stof op dat vlak is volgens de auteurs cafeïne. De resultaten zijn echter anders dan wat je zou verwachten. Als iemand die de gewoonte heeft om dagelijks 3 of 4 koppen koffie te drinken daar plots mee stopt, kan dat migraine uitlokken. Anderzijds doen mensen met migraine er beter aan om niet meer dan 400mg cafeïne per dag te gebruiken (een kop bevat gemiddeld 125mg).

Glutamaten en vooral natriumglutamaat zijn bevorderende factoren, en industriële voeding moet dan ook zoveel mogelijk vermeden worden.

Ook de nitrieten die als bewaarmiddel worden toegevoegd aan bewerkte vleeswaren zijn af te raden. Volgens de auteurs lopen migrainepatiënten 5% meer risico om een migraineaanval te krijgen op dagen dat ze nitrieten innemen.

Alcohol blijft een van de belangrijkste factoren. De auteurs konden aantonen dat wodka en rode wijn het meeste risico opleveren, vooral als ze veel histamine bevatten.
De onderzoekers raden ook aan om de consumptie van vetten, suiker en omega 6-vetzuren te verminderen en die van omega 3-vetzuren te verhogen.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.