Voka wil logica achter ziektebriefje omdraaien

Voka wil de logica achter het ziektebriefje omkeren. De Vlaamse werkgeversorganisatie wil in plaats van een ziektebriefje bij langdurig ziekteverzuim, een "'fitnote" waarmee de arts aangeeft wat de zieke werknemer wel nog kan.

Zo'n fitnote is volgens Voka goed voor zowel de werknemer als de werkgever. "Wie ziek wordt, is vaak wel nog in staat om bepaalde taken uit te voeren. Een fitnote in plaats van een ziektebriefje maakt een gesprek tussen werkgever en werknemer mogelijk over wat wel nog kan. Op die manier verliest een langdurig zieke niet alle contact met de werkvloer", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Het stijgende langdurige ziekteverzuim is "alarmerend" terwijl het mensen van de arbeidsmarkt haalt, klinkt het nog. Volgens Voka zijn er meer dan 450.000 mensen langdurig ziek in België. Voka wil met de 'fitnote" de dualiteit - ziek of niet ziek - doorbreken en tussenoplossingen mogelijk maken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.