FOD Justitie weigert leeftijdstests voor jonge asielzoekers zonder opvang

De Dienst Voogdij weigert nog botscans te laten uitvoeren bij jongeren zonder opvang. Dat zou medisch niet verantwoord zijn: ze zijn te ziek, te moe. Maar zonder test, geen opvang, schrijven De Morgen, De Standaard, Het Nieuwsblad en het Belang van Limburg.

Het opvangnetwerk zit zo goed als vol. Daarom biedt Fedasil vaak alleen nog plaats aan de kwetsbaarste groepen, zoals niet-begeleide minderjarigen. Bij twijfel of iemand echt minderjarig is, vraagt ­Fedasil dat die persoon een leeftijdstest, of botscan van de polsen en het gebit, laat uitvoeren. Maar de Dienst Voogdij van de FOD Justitie weigert al sinds 26 oktober om die uit te voeren voor jongeren zonder opvangplaats. "Na een verblijf op straat zijn de jongeren te zwak voor zulke scans", zegt een woordvoerder.

De Dienst Voogdij vraagt dat Fedasil eerst de medische zorg waar alle asielzoekers recht op hebben, toekent als deel van het basispakket bed-bad-brood. Fedasil op zijn beurt benadrukt dat de uitvoering van leeftijds­testen tot de wettelijke opdracht behoort.

Het kabinet van staats­secretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) denkt eraan om een 'zorgpunt' te organiseren. Zo zouden jongeren toch een medische check kunnen krijgen voor ze om scans worden gestuurd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.