“Ga niet in wachtkamer zitten met koorts en huiduitslag” (Departement Zorg)

Het Departement Zorg is bezorgd over de toename van mazelen in Vlaanderen. Het kreeg dit jaar al 64 meldingen (tot en met 7 juni) van bevestigde of waarschijnlijke gevallen van mazelen in Vlaanderen. Dat is al bijna dubbel zoveel als het aantal meldingen vorig jaar.

Net als in de rest van Europa, neemt ook in Vlaanderen het aantal besmettingen met mazelen toe. In een recent rapport van de ECDC werden reeds 16 overlijdens gerapporteerd in de EU door mazelen in 2024. De belangrijkste adviezen zijn om zich te laten vaccineren als dat nog niet gebeurd is en thuis te blijven bij symptomen passend bij mazelen.

De meeste meldingen van mazelen komen momenteel uit Vlaams-Brabant, waar al 28 gevallen van mazelen gemeld werden. Dat heeft wellicht te maken met de nabijheid van Brussel, waar al eerder gesignaleerd werd dat mazelen circuleren. Maar ook in Oost-Vlaanderen (18) en Antwerpen (12) zijn er meer meldingen. In Limburg (3) en West- Vlaanderen (3) blijft het aantal meldingen nog beperkt. De meeste besmettingen zijn momenteel bij volwassenen van 25 tot 44 jaar oud en bij kinderen van 4 tot 9 jaar.

Nog geen grote uitbraken, maar waakzaam zijn

Joris Moonens, woordvoerder van het Departement Zorg: “We zien nog geen grote uitbraken van mazelen in Vlaanderen zoals in sommige Europese landen, maar er duiken wel duidelijk meer besmettingen op binnen families, in scholen en kinderdagverblijven of kampen en ook besmettingen waarvan we de oorsprong niet kunnen identificeren. We moeten dus waakzaam zijn, want mazelen is geen onschuldige ziekte.”

Adviezen

  • Het Departement Zorg geeft een aantal adviezen om het risico op een ernstig ziekteverloop en de verspreiding van mazelen zo veel mogelijk te verkleinen.
  • Vaccinatie zorgt voor de beste bescherming tegen mazelen. In België worden kinderen een eerste keer gevaccineerd op de leeftijd van 12 maanden. Om de bescherming zo hoog mogelijk te krijgen, wordt een tweede dosis aanbevolen op de leeftijd van 9 jaar. Het Agentschap Opgroeien kon recent nog rapporteren dat de vaccinatiegraad bij kinderen van één jaar in Vlaanderen hoog blijft. Maar zelfs bij een hoge vaccinatiegraad kan mazelen blijven circuleren in groepen waar niet iedereen (volledig) gevaccineerd is. 
  • Mazelen is een heel besmettelijke ziekte die zich verspreidt via de lucht. Wie symptomen van mazelen heeft, namelijk hoge koorts, rode ogen, een loopneus gevolgd door een vlekkerige rode huiduitslag die zich verspreidt van het hoofd naar het hele lichaam, blijft het beste thuis. Neem telefonisch contact op met de huisarts om een afspraak voor onderzoek te vragen.
  • Ga niet in de wachtzaal van de huisarts of het ziekenhuis tussen andere mensen zitten. Enkele van de mazelengevallen in Vlaanderen werden besmet in een wachtzaal waar een persoon met mazelen aanwezig was.  Als je de arts of het ziekenhuis verwittigt dan kunnen ze voorzorgsmaatregelen nemen om blootstelling aan andere personen te vermijden.
  • De arts zal een test doen voor mazelen. Blijf thuis tot de resultaten van deze test gekend zijn.
  • Kinderen met deze symptomen (koorts en huiduitslag) blijven best weg van de opvang, school of jeugdkampen om besmetting van andere kinderen te voorkomen.
  • Vermijd deze contacten tot 4 dagen na de start van de huiduitslag of tot het onderzoek van de dokter heeft uitgewezen dat het niet om mazelen gaat.

Het Departement Zorg heeft CLB’s huisartsen en ziekenhuizen verwittigd over de toename van het aantal gevallen van mazelen en waakzaamheid gevraagd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.