Erasmusziekenhuis maakt van duikmaskers beademingsapparaat

Het Erasmusziekenhuis in Brussel krijgt maandag de eerste prototypekleppen om duikmaskers van Decathlon te monteren op kleine ademhalingstoestellen. Die moeten patiënten helpen die besmet zijn met het coronavirus die matige ademhalingshulp nodig hebben. Dat heeft Frédéric Bonnier, fysiotherapeut in het Erasmusziekenhuis en professor ademhalingsfysiotherapie aan de ULB (Vrije Universiteit Brussel) zondag bekendgemaakt.

Een tiental onderdelen wordt momenteel in 3D geprint in de gebouwen van de ULB-spin-off "Endo Tools Therapeutics" in Gosselies. "We zouden tegen het einde van de week of zelfs eerder indien nodig 500 stuks kunnen gebruiken, maar daarvoor hebben we de toestemming nodig van het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsprodu cten)", voegt Alexandre Chau, CEO van 'Endo Tools Therapeutics' toe. Dit weekend is er een verzoek ingediend. Het antwoord wordt de komende dagen verwacht. Het gaat om een back-up therapie, zonder de bedoeling om die te gebruiken op lange termijn.

Het is een aanpassing van een door een Italiaans team bedacht procédé dat in België werd ontwikkeld in afwachting van problemen met de voorziening van medische apparatuur. De apparaten zijn bedoeld voor eenmalig gebruik, voor een enkele patiënt, zodat ze niet moeten gesteriliseerd worden achteraf.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.