Kom op Tegen Kanker waarschuwt voor digitalisering zorgsector: "Verliezen onderweg mensen"

Kom op tegen Kanker waarschuwt dat de toenemende digitalisering in de gezondheidszorg een groeiende gezondheidskloof in de hand werkt. Dat zegt de vzw in een nieuw onderzoeksrapport. "Met de digitalisering verliezen we onderweg mensen die de zorg net zo hard nodig hebben", stelt David Vansteenbrugge, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker.

Raadplegen van voorschriften, zorg vanop afstand en de website mijngezondheid.be: slechts enkele voorbeelden waarin Kom op tegen Kanker de toenemende digitalisering toejuicht. Maar die medaille kent ook een keerzijde. Zo wijst een nieuw onderzoek van de vzw uit dat de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg achteruit zullen gaan als de digitalisering zich aan dit tempo voortzet. 

"In de profitsector is verregaand digitaliseren al jaren de norm. Dat kan kostenbesparend werken, biedt de consument alle controle en levert bergen interessante data op. Maar die drang naar automatisatie mag nooit het doel zijn voor de dienstverlening binnen onze gezondheidszorg", zegt Vansteenbrugge.

Click-call-connect

Niet alleen ouderen hebben moeite om digitaal bij te benen, maar ook jongeren en hoogopgeleiden hinken achterop. Uit cijfergegevens van het Belgische statistiekbureau Statbel blijkt dat 46 procent van de Vlamingen tussen de 16 en 74 jaar onvoldoende digitale vaardigheden bezit. Het onderzoek van Kom op tegen Kanker bevestigt dat cijfer. Daarom pleit de vzw voor een 'click-call-connectprincipe'. Op die manier moeten patiënten die kanker hebben de mogelijkheid hebben om zowel via het internet (click), als telefonisch (call) en fysiek (connect) contact te zoeken met hun zorgverleners. 

Ook over het gebruik van mijngezondheid.be, het portaal waarop de eigen gezondheidsgegevens kunnen worden geraadpleegd, zou er beter gecommuniceerd moeten worden. Uit het onderzoek blijkt dat 25 procent van de 1.081 respondenten nog nooit bloedresultaten of medische verslagen inkeek, terwijl dat wel deel uitmaakt van het digitale aanbod. 

Daar lijkt opleidingsniveau een belangrijke rol te spelen, aldus Kom op tegen Kanker. Zo zou 18 procent van de hoger opgeleiden nog nooit hun resultaten online hebben geraadpleegd, terwijl dat bij respondenten met een diploma lager onderwijs rond de 55 procent ligt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.