Knokke-Heist waarschuwt voor vervelende kompaskwal

De gemeente Knokke-Heist waarschuwt voor de kompaskwal, die binnenkort zijn opwachting maakt aan de Belgische Oostkust. De kompaskwal is een erg vervelende kwallensoort: contact met de tentakels kan erg pijnlijk zijn.

Momenteel zwemmen vooral de blauwe haarkwal en de oorkwal rond aan de Belgische Oostkust. De eerste soort veroorzaakt een branderig gevoel, vergelijkbaar met het gevoel bij aanraking met een brandnetel. De oorkwal netelt in principe niet.

Maar nu komt het kompaskwallenseizoen eraan, waarschuwt de gemeente Knokke-Heist op haar website. Die soort is te herkennen aan een bruine hoedrand en (vaak) 16 bruine strepen op de hoed. De kompaskwal is de vervelendste kwallensoort in Belgische wateren, omdat contact met de tentakels erg pijnlijk kan zijn. Een aanraking met het dier veroorzaakt een branderig gevoel, jeuk en strepen op de huid. Er kunnen ook kleine blaasjes op de huid komen. De huidletsels verdwijnen normaal gezien na een paar uur.

Wie door een kompaskwal gestoken wordt, dompelt het lichaamsdeel best zeker 30 seconden lang onder in azijn, om de aangetaste zone daarna te ontsmetten. Als de pijn aanhoudt of de zone tekenen vertoont van een ernstige ontsteking, raadpleegt men best een arts.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.