Huisartsentekort wordt nijpender en het regent patiëntenstops

Het wordt steeds moeilijker om de plaatsen van wegvallende huisartsen - door de vergrijzing of door de pandemiedruk - op te vullen in Vlaanderen. Het Nieuwsblad voelde de temperatuur, maar het fenomeen is al langer bekend en het werd ook al herhaaldelijk geschetst door MediSfeer.

Aanleiding voor het artikel in Het Nieuwsblad was dr. Isabelle Moriau (voorzitter Huisartsenkring Essen) die aan de alarmbel trok omdat zowat duizend patiënten in de kou bleven staan nadat een huisarts uit de kring de stethoscoop aan de wilgen hing. Veelzeggend is dat deze huisarts hooguit 42 is, een leeftijd waarin je net maximaal rendement uit je praktijk zou kunnen halen en bijgevolg ook heel wat patiënten kunt bedienen.

"In Essen staan in februari ruim 1.500 patiënten in de kou. Eén huisarts stopt ermee en de andere huisartspraktijken zitten overvol", schrijft het dagblad. Blijkbaar werd er al binnen de kring en met Domus Medica overlegd om het probleem aan te pakken, maar een echte uitweg bestaat blijkbaar niet volgens de kringvoorzitter. Patiënten kunnen zomaar niet uitwijken naar artsen in buurgemeenten. Overigens nam de stoppende huisarts de beslissing niet lichtzinnig: er gingen zowat vier jaar overheen.
Daarnaast laat de vergrijzing haar sporen na, met vijf artsen tussen 62 en 71 jaar. Een probleem waarop de kring al enige tijd probeert te anticiperen, maar de uitval van een 42-jarige was uiteraard niet ingecalculeerd. Iedereen moet noodgedwongen een patiëntenstop instellen, jongeren zijn er onvoldoende om de lacune in te vullen.

Verpleegkundigen een aantal artsentaken laten overnemen, wordt dan vaak gesuggereerd. Maar ook dat is een beperkte maatregel. En patiënten die almaar langer moeten wachten, pikken dat hoe langer hoe minder. De zorgtoegankelijkheid komt zo gevoelig in gevaar.

Wat evenmin soelaas biedt, is dat de huidige groepspraktijken verhoudingsgewijs minder patiënten opslorpen per arts dan de verminderende solopraktijken. Om een dergelijke huisarts 'van de oude stempel' te vervangen, heb je er 1,5 à 2 van de nieuwe generatie nodig.

Bvas klaagde al aan dat die solopraktijken door de overheid ook nog eens benadeeld worden. Plus: in de grensstreek steekt het contrast fel af met de betere arbeidsvoorwaarden en financiering die boven de Moerdijk gehanteerd worden. Dat onvervindt onder meer de streek rond Stabroek.

Maar niet alleen daar doet het probleem zich voor. Aan de andere kant van het land, in het Brabantse Pajottenland tegen de taalgrens, viel ook al een huisarts met een grote praktijk uit. Landelijke gemeenten voelen dit feller dan de nog iets huisartsintensievere stedelijke gebieden.

Een recent overzicht van het Agentschap Zorg en Gezondheid (juli 2021) leert ons dat minstens 227 van de 300 Vlaamse gemeenten te weinig huisartsen tellen. En het probleem dreigt de komende jaren nog groter te worden. In de definitie van het Agentschap zijn gemeenten  "huisartsarm", als ze minder dan 90 actieve huisdokters per 100.000 inwoners zijn, of minder dan 125 in dunbevolkte gemeentes. 

> Kempense patiëntenstop

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Luc UYTTENDAELE

    21 december 2021

    In Ertvelde (inclusief Kluizen en Rieme) zijn we met 7 huisartsen voor 14000 inwoners. Ik ben 70 jaar en nog voltijds actief. Meestal meer dan 60 uur/week. De tweede oudste collega is 2 jaar jonger. Op advertenties om bij voorkeur 2 collegae te vinden om de praktijk verder te zetten, wordt niet gereageerd. Wanneer ik stop wordt dit een ramp voor de patiënten, alle collegae hebben een patiëntenstop.
    Dr. Luc Uyttendaele

  • Joost VERELST

    17 december 2021

    In Deurne-Zuid (stedelijk gebied) zijn er tussen nu en 5 jaar quasi geen solowerkende huisartsen meer (houdbaarheidsdatum verstreken). Enkel een 4-tal groepspraktijken, waarvan enkelen met patiëntenstop.
    Pro-aktief beleid vanuit de kring, laat staan van overheidswege: 0,0 %. Binnen 3 jaar ga ik met pensioen: dat zijn tussen de 1500 en 2000 patiënten die een nieuwe huisarts moeten zoeken. Reken dit door, en mogelijk 10.000 -plus patiënten zitten zonder huisarts.
    Ik probeerde reeds een jonge associé aan te trekken om in te stappen in een bloeiende praktijk, vlotte start uiteraard gegarandeerd. Aantal reacties: nul. Wanneer gaat de overheid beseffen dat NU actie nodig is.

  • Simone DE SMET

    16 december 2021

    Ik ben solo huisarts geweest gedurende 40 jaar, als vrouw, wat in die tijd niet evident was , begin praktijk 1974 ,
    met 3 kinderen, van wie één gehandicapt, en een echtgenoot - Franstalig - die in Brussel lesgaf.
    Is de administratie dan echt zo veel zwaarder nu, dat er voor één oudere huisarts 1, 5 nieuwe nodig is, of werkt de nieuwe generatie niet graag meer? Er zijn een heleboel andere jobs waar je als je een behoorlijk loon wilt, ook niet van 8 tot4 werkt!
    Simone De Smet

  • Marc DE MEULEMEESTER

    16 december 2021

    Correctie :
    Een arts van de " oude school en/of stempel. " vergt 2,5 jonge gasten die in theorie " geneeskunde " geleerd hebben maar in de praktijk " informatica " beoefenen !
    En het R E S P E C T voor een huisarts = 0, 0000000000000005 !

  • Ronald VERAART

    16 december 2021

    Correctie : in Essen stoppen 3 collega's. Het probleem toedichten aan die ene huisarts en dit zo uitgebreid in de media brengen, is absoluut te kort door de bocht.