Hoge Gezondheidsraad wil titel 'hypnotherapeut' verbieden

De Hoge Gezondheidsraad wil de titel 'hypnotherapeut' verbieden en het gebruik van hypnose alleen wettelijk toevertrouwen aan erkende gezondheidswerkers die zijn opgeleid om hypnose te beoefenen. Ook misleidende reclame rond hypnose moet bestraft worden, zo klinkt het vrijdag in een advies. De oude regelgeving rond het onderwerp dateert van 1892 en "strookt niet meer met de huidige realiteit", luidt het.

De Hoge Gezondheidsraad (HGR), het wetenschappelijk adviesorgaan van onder meer de FOD Volksgezondheid, stelt dat personen die hypnose aanbieden een grondige kennis moeten hebben van zowel het te behandelen probleem als het hypnotisch proces. Hypnose zou dus enkel toevertrouwd mogen worden aan erkende gezondheidsmedewerkers binnen hun bevoegdheidsdomein. De HGR wil ook de minim ale inhoud van de opleiding bepalen.

Bovendien mag hypnose volgens de Hoge Gezondheidsraad nooit als behandeling op zich worden gebruikt. "Een probleem kan niet met hypnose worden behandeld als de zorgverlener niet gekwalificeerd is om het probleem zonder hypnose te behandelen", klinkt het in het advies.

Wanneer iemand in hypnose gaat, vermindert diens kritisch denken, oordeel- of redeneringsvermogen en wordt deze vatbaarder voor suggesties en psychologische manipulatie. Het risico bestaat dat er valse herinneringen worden aangemaakt of dat de juiste zorg wordt uitgesteld, aldus de HGR.

Hypnose zou bovendien maar al te vaak sensationeel worden voorgesteld. Toch kan het doeltreffend zijn om acute pijn te behandelen of om angst tijdens medische behandelingen en onderzoeken te verminderen. Bijgevolg adviseert de HGR ook om het brede publiek beter te informeren en om misleidende reclame rond hypnose te bestraffen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    26 september 2020

    Mag ik " BELAZER " suggereren ter vervanging van hun titel ?