Hof van beroep Gent - Man die huisarts vermoordde ontkent voorbedachtheid

De 57-jarige Danny Samyn uit Ingelmunster ontkende vrijdag voor het hof van beroep in Gent dat hij de moord op de 64-jarige huisarts Patrik Roelandt vooraf had gepland. Zijn advocaten vragen een herkwalificatie naar doodslag en een mildere straf dan de 28 jaar gevangenis die hij in Kortrijk opgelegd kreeg.

Huisarts Patrik Roelandt uit Izegem werd op 1 december 2015 op huisbezoek in de woning van patiënt Danny Samyn in de Rozestraat in Ingelmunster met twee messteken vermoord. Een steek in de hals was fataal en bleef maar liefst 11,5 centimeter diep in de nek van de arts steken. Samyn lokte de dokter naar zijn huis, legde het mes klaar, maakte een reistas klaar en ging kort voor de moord geld afhalen. Achteraf gooide hij de gsm van de dokter weg, trok een andere t-shirt aan en stapt e met een sportzak vol spullen naar zijn advocaat.

De strafrechter in Kortrijk hield nog rekening met zijn spijtbetuiging en gaf Samyn 28 jaar celstraf en een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank voor een periode van tien jaar. Een te zware straf vond Samyn en hij ging in beroep. Daar vecht hij de voorbedachtheid aan.

Meester Verbelen ontkent dat hij de dokter gelokt heeft met een leugen. "Hij had geen auto meer!". Ook het leeghalen van zijn bankrekening, is volgens hem geen aanwijzing dat hij met een moordplan rondliep. "Hij had graag cash geld op zak. En dat die sportzak klaarstond? Ja, maar die staat daar al lang klaar voor het geval hij naar het ziekenhuis moet. Ook het mes lag al weken op de tafel."

Zijn collega, meester Byttebier, trad hem bij. "Hij heeft de dokter in een opvlieging gestoken. Toen hij zijn vraag over rugpijn niet wou beantwoorden, heeft hij hem een vuistslag gegeven, het mes gegrepen en hem gestoken. Nadien wandelde hij naar zijn advocaat en bekende: 'ik heb iets vreselijks gedaan!' Dus de voorbedachtheid is zeker niet bewezen." Omdat hij spijt heeft van zijn daden en een ongelukkige jeugd heeft gehad, vraagt ze een milde bestraffing.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.