"Herfederaliseren gezondheidszorg is stap terug naar het verleden" (Geens)

Vicepremier Koen Geens (CD&V) steunt het pleidooi van zorgkoepel Zorgnet-Icuro voor een staatshervorming en het onderbrengen van de gezondheidszorg bij de gewesten. "Ik ben het daarmee eens", zei Geens in De Ochtend op Radio 1. Een herfederalisering van de gezondheidszorg, zoals bijvoorbeeld sp.a en Open Vld suggereren, is volgens Geens "een stap terug naar het verleden".

Zorgnet-Icuro, de grootste zorg­koepel van het land, pleit donderdag voor een verregaande staatshervorming die komaf maakt met de versnippering van bevoegdheden in de gezondheidszorg. Volgens de zorgkoepel moet de bevoegdheid op één niveau gebracht worden, met name het niveau van de gewesten.

CD&V-vicepremier en minister van Justitie Koen Geens is het daar mee eens, zo liet hij verstaan in De Ochtend. "België functioneert goed als we de bevoegdheden duidelijk regelen zoals bijvoorbeeld op onderwijs. Maar in tijden van crisis duiken er samenwerkingsproblemen op, met name op de domeinen waar de bevoegdheden minder duidelijk afgebakend zijn zoals bij zorg en justitie", aldus Geens.

Volgens Geens is iedereen het erover eens dat er "éénheid van commando nodig is". Sommige partijen, zoals sp.a en Open Vld, vinden dat een herfederalisering van de gezondheidszorg bespreekbaar moet zijn. "Daar geloven wij niet in", zegt Geens. "Ik denk dat dat een stap terug naar het verleden is".

Onlangs pleitten ook CD&V-voorzitter Joachim Coens en Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) er in een gezamenlijk opiniestuk in De Standaard voor om het gezinsbeleid volledig bij de deelstaten te leggen.

Volgens Geens moet een betere bevoegdheidsverdeling en een staatshervorming mee op tafel liggen bij de vorming van een nieuwe regering. "Als we het nog eens goed repareren kan ons land nog 30 à 40 jaar mee", aldus Geens.

Premier Sophie Wilmès gaf in De Ochtend toe dat de crisis heeft aangetoond dat de bevoegdheden "te versnipperd zijn". "We hebben ook gezien dat op een moment van crisis iedereen zich naar het federale heeft gekeerd. Dat zegt ook veel van hoe ons land werkt", aldus Wilmès. Nog volgens de premier is de aanpak van de gezondheidscrisis en de economische relance nu prioritair, maar ze erkent wel dat er "sooner or later" over een nieuwe staatshervorming zal moeten gepraat worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.