Hongerstakers in Begijnhofkerk schorten honger- en dorststaking op

De mensen zonder papieren die al wekenlang een honger- en dorststaking houden in de Begijnhofkerk houden minstens voorlopig op met hun actie. Dat melden hun woordvoerders. Ze houden op met de dorststaking en schorten voorlopig de hongerstaking op. Vanaf morgen zouden ze zich naar de neutrale zone begeven die is ingericht op enkele honderden meters van de Begijnhofkerk. Ook de actievoerders in de ULB schorten hun actie op, zo melden de woordvoerders daar.

De hongerstakende mensen zonder papieren zullen de kans krijgen om een verblijfsvergunning te krijgen via artikel 9bis van de Verblijfswet, of artikel 9ter, zo meldt de Union des Sans-Papiers pour la Régularisation (USPR).

"Na vele maanden van bezettingen, betogingen, mobilisaties, en honger- en dorststakingen, is de USPR erin geslaagd een aantal onderhandelingen op de starten op het hoogste niveau", meldt de beweging in een persbericht. "Advocaten die onze beweging bijstaan, priester Daniël Alliët en burgersympathisanten hebben daaraan deelgenomen en vandaag zijn de voorstellen van het kabinet Mahdi aan de actievoerders voorgelegd."

"Concreet komt het erop neer dat de actievoerders een verblijfsvergunning zullen kunnen vragen via de procedure van artikel 9bis, en daarin een aantal argumenten op het vlak van verankering, kwetsbaarheid, verblijf, etc zullen kunnen laten gelden", klinkt het verder. "Voor de zwakste dossiers bestaat de mogelijkheid van een humanitaire bescherming op basis van artikel 9ter. De USPR heeft akte genomen van dit voorstel en bekijkt nu een voorlopige schorsing van de acties in de Begijnhofkerk en de andere sites."

De schorsing van de honger- en dorststaking betekent nog niet het einde van de beweging voor regularisering, aldus de USPR: "Dit is een stap vooruit maar onvoldoende om toegang te krijgen tot legale arbeid. We zetten onze strijd voor een unieke vergunning verder, op regioneel en federaal vlak, om bijkomende garanties te krijgen en alle arbeiders zonder papieren uit de clandestiniteit te halen. Het heeft teveel offers gekost om de staatssecretaris, onder het dreigement van een regeringscrisis, in beweging te krijgen."

De verschillende bezettingen worden verdergezet en de USPR zal zich nu concentreren op het versterken van de verschillende dossiers, en contact nemen met de mensen in de neutrale zone, aldus nog de beweging.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.