Europese coronakaart kleurt alsmaar donkerder

De Europese coronakaart kleurt deze week andermaal donkerder. Vorige week waren met de Finse autonome eilandengroep Åland en het Italiaanse eiland Sardinië al de laatste groene zones verdwenen, op de nieuwe kaart nemen ook de oranje zones zienderogen af. België blijft helemaal donkerrood.

Het ECDC publiceert elke donderdag een Europese coronakaart met kleurencodes, gebaseerd op het aantal besmettingen en het percentage positieve tests in de voorbije veertien dagen. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood.

Een land of regio krijgt de rode kleur als de veertiendaagse incidentie, het aantal nieuwe gevallen per 100.000 inwoners, boven de 75 gaat en de positiviteitsratio hoger ligt dan 4 procent. Een andere voorwaarde om de rode kleur te krijgen, is als de incidentie boven 200 ligt, ongeacht de positiviteitsratio.

Europa telt op de huidige kaart nog slechts elf gele zones. Het gaat dan onder meer om Åland en Sardinië die twee weken geleden nog groen kleurden, maar ook nog Extremadura (Spanje) en de Italiaanse regio's Piëmont, Toscane, Umbrië, Apulië, Basilicata en Sicilië en de Franse overzeese gebieden Guadeloupe/Saint Martin en Mayotte.

België blijft donkerrood op de nieuwe Europese coronakaart, net als onder meer Nederland, grote delen van Duitsland en quasi heel Oost-Europa, met uitzondering van Roemenië en delen van Bulgarije.

De kleurencodes zijn een aanwijzing voor de EU-lidstaten om voorwaarden op te leggen voor reizigers, zoals verplichte quarantaines of het voorleggen van negatieve tests. Er zijn EU-aanbevelingen, maar de lidstaten bepalen uiteindelijk zelf welke voorwaarden ze al dan niet opleggen voor mensen die terugkeren uit groene, oranje of rode gebieden. Ook wordt met de kleuren rekening gehouden voor het toelaten van reizigers in het eigen land. 

In België betekent een rode kleur in een EU-land dat niet-gevaccineerden vanaf 12 jaar die geen herstelcertificaat hebben, zich moeten laten testen als ze uit die zone naar België (terug)reizen. De Belgische overheid past nieuwe kleurencodes telkens toe op zaterdag.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.