Europese Commissie legt al deze maand voorstel voor vaccinatiepas op tafel

De Europese Commissie zal nog deze maand een voorstel op tafel leggen voor een "digitale groene pas" voor mensen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen gisterochtend gezegd. Vicepremier Sophie Wilmès herhaalde in een reactie dat er voor België "geen sprake" van kan zijn "om vaccinatie te koppelen aan de vrijheid om zich in Europa te verplaatsen".

Het wetgevende voorstel van de Commissie moet duidelijk maken hoe de digitale pas er concreet gaat uitzien. "We willen de komende maand de technische voorwaarden creëren", zei von der Leyen in een videogesprek met Europarlementsleden van haar partij CDU/CSU. Volgens vicevoorzitter Margaritis Schinas zal het voorstel op 17 maart gepresenteerd worden.

Von der Leyen verduidelijkte dat de bezitter van zo'n pas in de hele Europese Unie zal kunnen bewijzen dat hij of zij is ingeënt tegen SARS-CoV-2. Wie nog geen kans heeft gehad om een prik te krijgen, zal via dezelfde pas de resultaten van een test kunnen voorleggen, of kunnen aantonen dat immuniteit is opgebouwd na een eerdere infectie. Ze verzekerde dat het systeem veilig en privacybestendig zal zijn.

Von der Leyen had donderdagavond na een videoconferentie van de Europese regeringsleiders al aangegeven dat de technische voorbereiding van de vaccinatiepas zo'n drie maanden in beslag zal nemen. Verschillende nationale systemen moeten interoperabel worden gemaakt. "Om van de pas een succes te maken, hebben we de steun van alle lidstaten nodig", beklemtoonde de Commissievoorzitter.

Op Twitter voegde von der Leyen toe dat het voorstel kadert in het streven van de Commissie om het vrije verkeer van personen te faciliteren. "De digitale groene pas moet het leven van Europeanen vergemakkelijken. Het doel is om hen geleidelijk in staat te stellen om veilig te reizen in de Europese Unie en daarbuiten, voor werk en toerisme", klonk het.

Op de dagelijkse persbriefing van de Europese Commissie legde haar woordvoerder uit dat de Commissie werkt aan een wetgevend voorstel dat kadert in het vrije verkeer van personen, en dus tot de bevoegdheden van de Commissie behoort. Het blijft de bevoegdheid van de lidstaten om te beslissen of er aan zo'n bewijs ook andere voordelen worden gekoppeld, bijvoorbeeld de aanschaf van een festivalticket of een reservatie bij een restaurant. Daarover hebben ze onderling nog geen afspraken gemaakt.

Zuidelijke lidstaten als Griekenland en Cyprus hopen dat een Europees erkende digitale pas hun belangrijke toeristische sectoren aanstaande zomer een boost kan geven. Ook de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz is een pleitbezorger. Landen als Duitsland, Frankrijk en België stonden eerder op de rem. Ze toonden zich beducht voor een verdoken vaccinatieplicht, of discriminatie tussen burgers die reeds een kans op vaccinatie hebben gehad en zij die nog moeten wachten.

In een reactie herhaalde MR-vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès maandagmiddag die Belgische bekommernissen met klem. "Voor België is er geen sprake van om vaccinatie te koppelen aan de vrijheid om zich in Europa te verplaatsen", tweette Wilmès. "De eerbiediging van het non-discriminatiebeginsel is des te fundamenteler omdat vaccinatie niet verplicht is en er nog geen algemene toegang is tot het vaccin."

Wilmès betuigde wel haar steun voor het algemene idee: "Een gestandaardiseerd Europees systeem waarmee elk individu informatie over zijn vaccinatie, screeningtests, enz. op één enkel digitaal document (certificaat) kan verzamelen".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.