Een op de drie Vlaamse vaccinatiecentra gaat aan de slag met Qvax

Vanaf dinsdag gaan 36 van de 95 Vlaamse vaccinatiecentra gebruik maken van Qvax, de online centrale reservelijst voor coronavaccins. Dat meldt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid, maandag. Hij maakt zich sterk dat er de komende dagen en weken nog vele vaccinatiecentra zullen volgen.

De vaccinatiecentra hadden in principe tot zondagavond de tijd om te laten weten of ze al dan niet de centrale reservelijst Qvax zouden gebruiken. Naast Deinze en Roeselare, waar vorige week donderdag een proefproject van start ging, hebben nog 34 vaccinatiecentra aangegeven vanaf dinsdag met Qvax aan de slag te gaan.

Moonens verwacht dat er in de nabije toekomst nog vaccinatiecentra zullen volgen. Maandagnamiddag geeft het agentschap bijvoorbeeld nog een opleiding over het gebruik van Qvax. "Het is nog niet duidelijk waarom bepaalde vaccinatiecentra nog niet hebben ingetekend. Mogelijk speelt de vakantieperiode een rol, net als het feit dat de vaccinatiecentra vanaf deze week hoge volumes moeten draaien", aldus Moonens. "Ik ben er vrij zeker van dat er nog meer zullen volgen." Sowieso is het agentschap van plan om aan de vaccinatiecentra te vragen waarom ze eventueel niet met de lijst aan de slag willen.

Mensen die zich reeds geregistreerd hebben, hoeven dat niet nogmaals te doen. Wel vraagt het agentschap om regelmatig de beschikbaarheden na te kijken en indien nodig aan te passen.

De reservelijst volgt de vaccinatieplanning. Dat betekent dat mensen opgeroepen worden volgens hun leeftijd en/of onderliggende aandoeningen. Het doel van de reservelijst is om zo weinig mogelijk vaccins verloren te laten gaan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.