Uber gaat voor gezondheidszorg

Begin deze maand stelde Uber ‘Uber Health’ voor, een oplossing, aldus het bedrijf, voor miljoenen Amerikanen die niet naar een afspraak kunnen gaan omdat ze niet over aangepast vervoer beschikken. “Care begins with getting there. Help patients and caregivers get reliable rides”, zo klinkt het.

Elk jaar lopen 3,6 miljoen Amerikanen een medische afspraak mis omwille van transportproblemen, een probleem dat bijdraagt aan de 150 miljard dollar kosten van gemiste afspraken in de Amerikaanse gezondheidszorg. Om dat probleem te verhelpen lanceerde Uber op 1 maart jongstleden Uber Health

Met Uber Health kunnen ziekenhuizen ritten bestellen voor hun patiënten, voor ‘betrouwbaar en comfortabel transport’. Vandaag maken al meer dan honderd zorginstellingen, klinieken, praktijken en centra voor thuiszorg gebruik van Uber Health.

Het voordeel van de nieuwe service is dat je niet over een Uber-rekening moet beschikken en ook niet over een smartphone, de meldingen worden direct verstuurd via sms. Dat is beslist een voordeel voor oudere patiënten die mogelijk moeite hebben met nieuwe mobiele technologie.

De trajecten worden gepland door het personeel op naam van de patiënt, een maand op voorhand of op kortere termijn en de verschillende trajecten kunnen beheerd worden met een API die geleverd wordt door Uber.

De facturen gaan naar de zorginstellingen of de verzekeringsinstellingen en niet naar de patiënten. Rapporten van de trajecten, maandelijkse facturatie, afspraken en geplande trajecten worden gratis geleverd.

In een communiqué dringt Chris Weber, verantwoordelijk voor Uber Health, aan op het feit dat de dienst “geen alternatief is voor ziekenwagens, maar wel een antwoord op de vraag van Amerikaanse patiënten en zorginstellingen”.

Een andere gelijkaardig bedrijf in San Francisco, Lyft, biedt sinds kort overigens een gelijkaardige dienst aan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.