Verwijsvoorschriften weldra ook elektronisch

Op de afgelopen medicomut werd vaart gezet achter twee dossiers die uw praktijkbeheer moeten vergemakkelijken: het elektronische verwijsvoorschrift en een app voor attesten werkongeschiktheid. 

  • De elektronische verwijzing (naar een andere zorgverlener, verpleegkundige, kiné, radioloog, enz.) zal worden uitgebreid naar analogie met recip-e.

De arts schrijft nog steeds het voorschrift (zorg, onderzoek…) dat de patiënt kan opvissen uit een databank via de zorgverlener tot wie hij zich richt. Deze digitalisatie moet ook shopping tegengaan, onder meer voor attesten werkongeschiktheid. Het principe ziet er goed uit, maar het moet nog verder ontwikkeld worden, zegt Reinier Hueting (ASGB). Marc Moens (Bvas) meldt dat een werkgroep daarmee nu aan de slag gaat na de eerste presentatie op de medicomut. Tegen eind dit jaar moet dat zijn eerste vruchten afwerpen en uitmonden in een meer verfijnde voorstelling.

  • In dezelfde geest zal ook de procedure voor de aanvraag van het sociaal statuut digitaal worden en semi-automatisch verlopen.

Artsen zullen dan slechts moeten bevestigen dat een hen toegestuurd voorstel van het Riziv klopt (via myriziv). Dit slaat op al wie geconventioneerd is en niet gepensioneerd, voor alle duidelijkheid. Als dit werkelijkheid wordt (in 2021): een mooie stap voorwaarts, want heel wat administratieve rompslomp wordt vereenvoudigd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.