Hospital Fit app bevordert herstel patiënten

Het Maastricht UMC+ beschikt sinds kort over een digitale tool om patiënten en het behandelend personeel informatie te geven over het beweeggedrag van patiënten en het fysiek functioneren tijdens een ziekenhuisopname. 

De app, Hospital Fit genaamd, biedt ook de mogelijkheid om een op maat gemaakt oefenprogramma  samen te stellen.  De Hospital Fit app werd onlangs in gebruik genomen als onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling op de afdeling Medische Oncologie en Hematologie van het Maastricht UMC+.

“Patiënten die bedlegerig zijn en zeker de patiënten die langdurig in het ziekenhuis verblijven, kunnen ernstig verzwakt raken. Door inactiviteit neemt de spiermassa snel af, patiënten hebben minder fysieke mogelijkheden en ook hun conditie neemt af. Tijdens de coronapiek werd dat eens te meer pijnlijk duidelijk. Patiënten die wekenlang op de intensive care lagen, konden soms nauwelijks meer op hun benen staan. De Hospital Fit app kan een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van kinesitherapeuten om patiënten tijdens de opname zo fit mogelijk te houden”, aldus het UMC.

Veelbelovende onderzoeksresultaten 

Onderzoek bij patiënten die een knie- of heupprothese kregen toonde aan dat het gebruik van de  Hospital Fit app ertoe leidt dat patiënten meer bewegen en sneller herstellen. Promovendus en fysiotherapeute Hanneke van Dijk-Huisman: “Van de 97 patiënten die gevolgd zijn met de Hospital Fit app, bleken de patiënten die de app gebruikten daags na de operatie ruim 28 minuten (39%) meer te bewegen dan de controlegroep zonder app.” Resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Sensors.

“De eerste ervaringen van patiënten zijn overwegend positief. Patiënten zijn zich door de app meer bewust dat het belangrijk is om te bewegen en nemen buiten de therapie om meer eigen initiatief om te gaan bewegen. En ook voor de kinesitherapeuten heeft de app voordelen. Door inzicht te hebben in het beweeggedrag van patiënten, kan de fysiotherapeut betere keuzes maken en kan er meer tijd besteed worden aan patiënten die dit ook meer nodig hebben”, aldus Huisman. 

Smartphone App with an Accelerometer Enhances Patients’ Physical Activity Following Elective Orthopedic Surgery: A Pilot Study. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.