Gmd eindelijk uitwisselbaar tussen België en Nederland via 'verhuisdienst'

Het Belgische bedrijf PatientSupportR lanceert de allereerste Europese verhuisdienst voor medische dossiers. Daarmee vult het een belangrijk hiaat in de internationale gezondheidszorg in. Andere landen zullen weldra volgen en ook een slimme 'vertaaldienst' waarmee burgers hun medisch dossier zullen kunnen inkijken en begrijpen, staat al in de steigers. Kostprijs: 150 euro.

Wie naar het buitenland verhuist, hoeft zijn of haar medisch dossier straks dus niet meer achter te laten in het land van vertrek. België en Nederland worden de eerste landen waartussen je je medisch dossier kan meenemen. De huisarts voert daarbij in overleg met de patiënt enkele eenvoudige 'kopieerhandelingen' uit via een intelligente, beveiligde stick en klaar is Kees. Tot nu toe liep die verhuizing zeer amateuristisch en haast '19de-eeuws', met een medische geschiedenis die werd geprint op A4'tjes. Hopeloos inefficiënt ook met kans op fouten.

De oorzaak van dat archaïsche gedoe tot op vandaag is dat huisartsen in elk land binnen de Europese Unie een ander bestandsformaat voor medische dossiers gebruiken. Softwaresystemen in één land kunnen de digitale structuur uit een ander land niet “lezen”. Met een beveiligde smart stick wordt gecontroleerd kopiëren niet alleen een makkie, tegelijkertijd wordt ook “conversiesoftware” ingeschakeld die het gmd van het ene bestandsformaat naar het andere omzet in een handomdraai. Zo wordt een medisch dossier uit land A plots toch bruikbaar wordt in land B.

In een notendop komt het hierop neer dat de patiënt zijn dossier ophaalt bij de huisarts met de smart stick, het bestand thuis omzet naar het formaat van het land van bestemming en zijn gmd op de stick aan zijn nieuwe huisarts bezorgt met het geconverteerde bestand. Die nieuwe huisarts moet het dan simpelweg importeren in zijn praktijksysteem.

Het verhuissysteem krijgt de steun van Stichting Inschrijving op Naam uit Nederland, een initiatief van de Landelijke Huisartsen Vereniging om de verhuis van medische dossiers binnen Nederland te ondersteunen. Straks komen Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje daarbij. Uiteindelijk wil PatientSupportR het mogelijk maken om het gmd 'verhuisbaar' te maken tussen álle EU-landen.

Niet gratis, wel veilig

Koken kost geld uiteraard. Aan de verhuisoperatie hangt een prijskaartje van 150 euro, te betalen op een online webshop waar alles ook te bestellen is. Een deel daarvan kan worden gerecupereerd als de patiënt de smart stick na de operatie terugstuurt. Julie Hantson, gespecialiseerde jurist in deze materie, verzekerde bij de voorstelling van het project dat alles gdpr-proof verloopt en de privacy op elk moment gegarandeerd is. De software is geldig voor een periode van drie jaar.

In de kosten is ook de ondersteuning van een professionele helpdesk voor zorgprofessional en burger begrepen.

Meer info vindt u hier.

PatientSupportR is eind 2020 opgericht door Johan Uvin, Vincent Dupont en Etienne Maeriën. Johan Uvin is de oprichter van PraktijkCoach en CareCoach, twee bedrijven waarmee hij huisartsen helpt met de digitalisering van hun praktijk en met de implementatie van eHealth-diensten. Vincent Dupont is de gewezen nationale coördinator van het project Mijngezondheid. Etienne Maeriën is gewezen nationaal eHealth adviseur van Maggie De Block.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.