Een mobiele app om epilepsie in sub-Sahara Afrika op te sporen 

Epilepsie treft wereldwijd meer dan 50 miljoen mensen. Het stellen van de diagnose is moeilijk, vooral in lage- en middeninkomenslanden (LMIC). Weinig neurologen of andere gezondheidswerkers beschikken over de nodige deskundigheid en tijd om de gedetailleerde geschiedenis te verzamelen die nodig is om de diagnose van epilepsie te stellen, aldus The Lancet Digital Health.  

“Betrouwbare en robuuste technologieën die de diagnose vergemakkelijken zouden daarom nuttig zijn. Apps op smartphones en tablets blijken te helpen bij de diagnose van epilepsie in eerstelijnszorginstellingen in LMIC. Het is essentieel dat dergelijke technologieën cultureel zijn afgestemd en zijn afgeleid van gegevens van lokale bevolkingsgroepen. Britse onderzoekers ontwikkelden een voorspellend model en een app voor de diagnose van convulsieve epilepsie in Afrikaanse populaties op basis van in heel Afrika verzamelde gegevens.”

De Oxford Epilepsy Research Group, NIHR Biomedical Research Centre, Nuffield Department of Clinical Neurosciences, John Radcliffe Hospital analyseerde epilepsie-specifieke gegevens van 4097 mensen, waarvan 1985 (48-5%) convulsieve epilepsie hadden, en 2112 controlepersonen. Uit 170 klinische variabelen identificeerden ze aanvankelijk twintig kandidaat-voorspellingskenmerken.

De onderzoekers gebruikten machine learning methoden om een betrouwbaar voorspellend algoritme voor de aanwezigheid van convulsieve epilepsie te ontwikkelen en te testen. Daarvoor maakten ze gebruik van een grote epilepsie-specifieke dataset uit vijf regio's in Afrika ten zuiden van de Sahara. Vervolgens valideerden zij het voorspellende algoritme prospectief in Kilifi, Kenia. Het algoritme werd geïmplementeerd in een gratis, meertalige app voor gezondheidswerkers, die nu prospectief zal worden getest in andere regio's.

Op basis van hun bevindingen ontwikkelden ze de Epilepsy Diagnostic Companion als een voorspellend model en app die een gevalideerde cultuur- en regiospecifieke oplossing bieden om de diagnose van een convulsieve epileptische aanval te bevestigen bij mensen met een vermoeden van epilepsie. Het vragenlijstpanel is eenvoudig en toegankelijk voor gezondheidswerkers zonder specialistische kennis. Dit instrument kan iteratief worden bijgewerkt en zou kunnen leiden tot een vroegere, nauwkeurigere diagnose van aanvallen en de zorg voor mensen met epilepsie kunnen verbeteren.

“Een regio- en cultuurspecifiek diagnostisch hulpmiddel kan een betrouwbare en snelle identificatie van mensen met convulsieve epileptische aanvallen mogelijk maken. Deze snelle identificatie zou mogelijk de diagnostische kloof verkleinen, de individuele risicobeperking verbeteren en het zorgpad stroomlijnen. Verder kan dit nieuwe hulpmiddel de druk op de gezondheidszorg in landen met lage en middeninkomens verminderen door gezondheidswerkers in de gemeenschap meer mogelijkheden te geven”, aldus de auteurs.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.