4D-scan toont artsen virtueel hoe hart reageert op nieuwe hartklep

Cardiologen hebben binnenkort mogelijk een nieuw hulpmiddel voorhanden om te bepalen hoe het hart van een patiënt reageert op bijvoorbeeld een nieuwe hartklep. Het imec.icon-project DIASTOLE, waar het UZ Brussel en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) aan meewerkten, biedt de hartspecialist via een 4D-scan een virtueel beeld van hoe het hart reageert op een implantaat.

Een 3D-scan maakte het eerder al mogelijk om een hart te herkennen en te isoleren van de rest van het lichaam. Maar doordat het hart constant in beweging is, was het zelfs met een 3D-scan nog moeilijk om te bepalen hoe het orgaan reageert wanneer het een nieuwe hartklep krijgt. Daarom werd met de nieuwe 4D-scan nu de nieuwe dimensie "tijd" toegevoegd. De 4D-beeldvorming schat elke beweging tussen de 3D-beelde n in door de verschillende beelden over elkaar te leggen.

Een andere obstakel voor een 4D-scan was het berekenen van de stralingsdosis op de huid. Hiervoor werd een nieuw en veilig model ontwikkeld, want bij een 4D-scan wordt dezelfde regio van de huid herhaaldelijk bestraald.

Dankzij de nieuwe 4D-scans kan de hartchirurg nu een simulatie maken van een kloppend hart waarin virtueel een cardiovasculair apparaat kan worden geplaatst. Achteraf ontvangt de specialist een simulatie van het type implantaat dat op basis van de scan het best zou zijn.

"We weten nu dat het veilig is, we kunnen de beelden verwerken én we kunnen simulaties maken. De weg ligt open", zegt professor Jef Vandemeulebroucke van ETRO, een imec-onderzoeksgroep aan de VUB.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.