Volgens een enquête van het Nederlandse onderzoeksinstituut Nivel zijn het elektronisch consult en het online aanvragen van herhaalvoorschriften niet meer weg te denken in de huisartsenpraktijk. Ook na de pandemie behoudt digitale zorg haar plaats in de huisartsenpraktijk en sommige toepassingen worden zelfs vaker dan vroeger ingezet.
Als onderdeel van een Europees samenwerkingsproject wil een team van Luikse onderzoekers artrose in de knie aanpakken met behulp van de nieuwste methoden in de silico-geneeskunde, waarbij gebruik wordt gemaakt van computermodellen. Hun plan is om zelfs op virtuele patiënten te testen.
Zoeken in de literatuur is een verplichting voor iedereen die in een wetenschappelijk tijdschrift wil publiceren, maar het is vaak een ondankbare, arbeidsintensieve en tijdrovende taak. Een internationaal team van onderzoekers heeft een wedstrijd opgezet tussen ChatGPT, dat geen introductie nodig heeft, en Elicit, dat een uitleg verdient.
Minister Vandenbroucke hecht veel belang aan digitale gezondheid. Hoewel dr. Marc Bouniton van de Groupe de Réflexion et d'Action pour la Santé (GRAS) het in principe met hem eens is, is er in de praktijk nog een lange weg af te leggen. Hij geeft ons een kort overzicht van de problemen die vandaag nog niet opgelost zijn.
Binnen enkele maanden zal de huisartsgeneeskunde in België fundamenteel beginnen veranderen dankzij een digitale revolutie. Dat zegt prof. Koen Kas in een gesprek met Medi-Sfeer over de toekomst van de huisartsgeneeskunde. De burger krijgt de controle over zijn medische dashboard met de huisarts als coach. Terugbetaalde apps spelen daar een belangrijke rol in.
De bekendste toepassing van artificiële intelligentie (AI) in de geneeskunde is wellicht de analyse van beeldvormend onderzoek: geavanceerde computersystemen blijken zeer goed in staat om uit de enorme hoeveelheid informatie, die een röntgen- of MRI-opname bevat, de kenmerken van een afwijking of aandoening te distilleren. De ontwikkelde algoritmes bereiken een diagnostische accuratesse die zelfs hoger kan liggen dan die van de menselijke beoordeling van de beelden.
Patiëntenzorg nog toegankelijker en kwalitatiever maken, dat is de insteek van ‘MijnZiekenhuis’, het digitaal patiëntenplatform dat het Gentse ziekenhuis samen met Bothrs heeft gebouwd. Concreet kunnen patiënten van AZ Maria Middelares hun zorgtraject ook online opvolgen – op het web of via de app. Daardoor hoeven patiënten zich niet telkens naar het ziekenhuis te verplaatsen om opgevolgd te worden.
De Bondsdag -het Duitse parlement- nam gisteren 'digitale wetten' voor de gezondheidszorg aan. Die moeten voor minister van Volksgezondheid Lauterbach de weg vrijmaken voor "betere, efficiëntere geneeskunde". De oppositie ziet te veel ruimte voor 'interpretatie' en onthield zich. Zo staat wel het licht op groen voor het E-dossier, elektronische voorschriften en onderzoek via gezondheidsgegevens.
Specifix, een nieuwe spin-off van UAntwerpen en onderzoekscentrum Imec, heeft software geïntroduceerd waarmee individuele polsbreuken sneller en efficiënter gefixeerd kunnen worden. Dat heeft Imec donderdag bekendgemaakt in een persbericht. Op termijn zal de software ook voor andere breuken gebruikt kunnen worden.
In een recent cyberbeveiligingsincident heeft 23andMe, een bedrijf dat zich bezighoudt met genetica, bevestigd dat hackers met behulp van gestolen wachtwoorden toegang kregen tot de persoonlijke gegevens van ongeveer 6,9 miljoen van zijn leden.
Het zou inderdaad interessant zijn om de indexatie van de werkingskosten van onze talrijke (!) mutualiteiten eens te bekijken .
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Ja, want in de sprookjeswereld van de CM bestaat geen inflatie. Die 1€ stamt nog uit de tijd dat je met 1€ een brood kon kopen of een koffie ergens.
Waarom probeert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke alles te doen om de zorgverstrekkers tegen elkaar op te zetten? Dr A. Van Staey.
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Deze reactie wijst erop dat Prof.Hoebeke (dekaan !) wijst erop dat hij de problematiek niet kent noch beheerst. Jammer toch...
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?
Medi-Sfeer Nr. 778
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?