Druglijn en sportsector lanceren campagne 'Vergok je sportplezier niet'

Leden van sportclubs nemen vijf keer meer deel aan sportweddenschappen dan de algemene bevolking. Het gokgedrag van leden van sportclubs is bovendien tienmaal meer risicovol, zo leert onderzoek van de UGent en het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD). Aan de vooravond van het WK voetbal in Qatar lanceren VAD/De Druglijn en verschillende sportkoepels en -federaties de campagne 'Vergok je sportplezier niet'. De Kansspelcommissie lanceert maandag een eigen nieuwe preventiecampagne 'Illusion of Control'.

Leden van sportclubs zijn fier op hun sport. Het supporteren voor bekende ploegen of sportfiguren maakt daar deel van uit. "Een beslissend doelpunt, een gouden medaille... Het zijn de legendarische momenten die de liefde voor de sport alleen maar doen groeien. Sport weddenschappen zetten dat gegeven op zijn kop. Als supporter hoop je niet langer (alleen) op winst van je favoriete club of sporter, je hoopt op het winnen van je gok. Met het perverse effect dat je als supporter teleurgesteld kan zijn tijdens de allermooiste sportmomenten", luidt het.

Tijdens het WK voetbal 2018 telde de Kansspelcommissie (KSC) meer dan 150.000 nieuwe registraties op online goksites. Zowat 300.000 mensen hebben toen online voor bijna 204 miljoen euro ingezet. Gemiddeld is dat 674 euro per speler, aldus het persbericht.

De campagnefilmpjes en -affiches tonen vrienden uit sportclubs die samen juichen om een  recent legendarisch sportmoment. Eén persoon feest niet mee. Hij ziet op zijn smartphone dat hij net zijn weddenschap verloren heeft.

Naast preventie wil de campagne ook dieper inwerken. De goksector is een bron van inkomsten voor heel wat clubs. De campagne roept sportclubs en sportfederaties op om het Charter sportweddenschappen te ondertekenen. "Daarmee geven clubs en federaties te kennen dat ze de ernst van het probleem inzien. Met deze campagne willen we het inzicht verspreiden dat sportweddenschappen niet onschuldig zijn. Dat inzicht is de basis voor verdere stappen", zegt Kathleen Peleman, directeur van VAD/De Druglijn.

Voor deze campagne werkt VAD/De Druglijn samen met Sport Vlaanderen, Gezond Sporten, de Vlaamse Sportfederatie, het Centrum Ethiek in de Sport, Cycling Vlaanderen, Basketbal Vlaanderen, Voetbal Vlaanderen, de Hockey Liga en Tennis Vlaanderen.

De Kansspelcommissie komt zelf met de sensibiliseringscampagne 'Illusion of Control'. "Spelers dienen zich te realiseren dat weddenschappen, ongeacht de eigen kennis van een bepaalde sport, een willekeurig resultaat hebben dat gebaseerd is op toeval", schetst Magali Calvie, voorzitter van de KSC. 

De nieuwe preventieclip zal tot 18 december, de dag van de WK-finale voetbal, vertoond worden op de sociale-mediakanalen van de KSC en de kanalen van de speloperatoren en de hulpverlening.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.