Gegevensbeschermingsautoriteit erg kritisch over verzameling data voor vaccinatie

De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) laat zich in een advies erg kritisch uit over de verzameling van persoonlijke gegevens in het kader van de vaccinatiecampagne. Dat schreef Le Soir zaterdag. De privacycommissie sprak zich uit over het ontwerpakkoord rond de samenwerking van de federale overheid en de deelstaten over de verwerking van de gegevens.

Om de uitnodigingen voor een vaccinatie te kunnen versturen en de vaccinatiecampagne te kunnen organiseren, moeten de overheden een beroep doen op persoonlijke gegevens. Mensen moeten geregistreerd worden vooraleer ze zich vaccineren om te vermijden dat ze twee keer worden ingeënt, om de timing voor het toedienen van de twee dosissen te respecteren en om de gevaccineerde mensen te kunnen opvolgen.

Delen gevoelige info

Ook is er nood aan een databank met de gegevens van mensen met onderliggende aandoeningen, zodat zij prioritair kunnen uitgenodigd worden voor hun vaccin. Dat betekent dat er heel gevoelige informatie wordt gedeeld met de ziekenfondsen en de artsen, die instaan voor de identificatie van de patiënten.

De Gegevensbeschermingsautoriteit formuleerde in december al kritiek bij analyse van het juridische kader dat voorafging aan het akkoord. Die kritiek bevindt zich nu grotendeels in het advies, aldus Le Soir.

Doeleinden vs. algemeen belang

Zo uit de privacycommissie kritiek op de definitie van de doeleinden die worden beoogd met de verzameling en verwerking van gegevens. Die moeten heel duidelijk worden geformuleerd om te verzekeren dat de data later niet voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden.

Daarnaast heeft de GBA kritiek op de lijst van instanties naar wie de geregistreerde gegevens kunnen worden doorgespeeld. Het gaat volgens de tekst om instanties met opdrachten van algemeen belang. Le Soir wijst er echter op dat bijvoorbeeld ook de MIVB, de NMBS of bpost opdrachten van algemeen belang hebben.

Het is nu aan de overheid om te beslissen wat ze met het niet-bindende advies zal doen, aldus de krant nog.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.